Preskočite na glavni sadržaj

Svečanost Riječi u Sisku

Matica Hrvatska u Sisku najavljuje Svečanost Riječi na kojoj će se obilježiti 50 godina od izlaženja prvoga broja 'Riječi', časopisa za književnost, kulturu i znanost i 20 godina kontinuiranog izlaženja trećega niza, a koja će se održati u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 05.12.2019. 19 h
mjesto: Sisak; Matica hrvatska u Sisku, Rimska 9
url: http://www.maticahrvatskasisak.hr/
Na svečanosti će biti predstavljen novi dvobroja Riječi, koji na 160 stranica donosi raznolike knjizevne prinose: eseje Što je kultura Damira Barbarića i Budućnost književnosti Predraga Fincija. Krešimir Bagić, Tin Lemc, Darija Žilić pišu o poezije Marije Dejanović, a poeziju objavljuju Andrijana Kos Lajtman, Ana Marija Borić, Marijan Grakalić,Matija Perković i Damir Stanić. Proza donosi dio romana  Leyle Karaça, turske suvremene književnice u prijevodu Darije Žilić  i Petra Sigur objavljuje dvije kratke priče Emigranti i Kako se popeti na planinu  Rubrika Kritika, prikaz, ogled stavljena je u ruke Branka Maleša koji piše o novim  knjigama poezije Vesne Bige, Luka Paljetka, Zvonimira Mrkonjića, Miroslava Mićanovića i Goran Čolakhodžić. O knjigama poeziji piše i Biserka Goleš Glasnović, i to o knjizi Tomislava Domovića i  Gorana Gatalice.


Najobimniji dio časopisa, i vrlo značajan, jest Bibliografija Riječi (2009. -2019.) autorica Ivane i Đurđe Zorko. Bibliografija  daje značajan uvid u povijest časopisa, njegov sadržaj i brojnost suradnika.