izložba

Jadranko Runjić: 'Metalno kolo'


vrijeme: 14.11.2017. - 03.12.2017.
mjesto: Galerija umjetnina Split

Galerija umjetnina Split poziva na otvorenje izložbe Jadranka Runjića 'Metalno kolo', u utorak, 14. studenoga 2017. u 19 sati.

Kustosi: Branko Franceschi, Marija Stipišić Vuković
Asistentica kustosa: Mirela Vrdoljak

Izložba Metalno kolo predstavlja ciklus asimteričnih diptiha izvedenih grafitnom olovkom i akrilikom na kvadratnim pločama medijapana 2017., popraćen serijom skica koje su mu prethodile. Iluziju prelijevanja sjaja na metalnoj površini, koja je po dojmu više slikarske nego crtačke prirode, Runjić je postigao saturacijom površine kruga dugotrajno ponavljanim potezima olovke sve do osjećaja taktilnosti nanesenog materijala. Formalna obilježja ciklusa ukazuju na geneza Runjićevog izraza iz tradicije slikarstva monokroma, a uporno ponavljanje srebrnih krugova ukazuje na potku koja slijedeći uzuse konceptualne umjetnosti snažnom misaonom linijom objedinjuje radove u sublimnoj interpretaciji nadređenog područja aktualnih društveno-kulturoloških fenomena. Prikaz kruga zauzima gornji, dominantni i veći dio kompozicije, a njegov donji, manji dio su natpisi 'Metalno kolo' preuzeti iz različitih jezika. Za njihovo idealno oblikovanje Runjić je izabrao pismo rimske kapitale i time sugerirao značenje njihove savršene oblikovne hladnoće. Riječ je o pismu koje se nakon natpisa sačuvanih iz epohe Rimskog carstva, uvriježilo kao pismo za službene, ceremonijalne potrebe kao što su primjerice natpisi na spomenicima od javnog značaja. U civilizaciji obilježenoj diskursom o vlastitom kraju, kraju povijesti, smrti slikarstva, distopiji, da ekološke, socijalne i političke probleme ne spominjemo, posvetiti se vlastitim krugovima postaje jedini dohvatljivi cilj.

Jadranko Runjić (Gospić, 1956.) splitski je slikar. Diplomirao jer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1980. godine. Predavač je na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu.

Izložba je otvorena do 3.12.2017.

Opširnije

(D.H.F., 13.11.2017)