Preskočite na glavni sadržaj

Filmski program u Dokukinu KIC u znak sjećanja na Matiju Vukšića

U znak sjećanja na Matiju Vukšića, novinara, scenarista i filmskog redatelja, zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je za nedjelju, 8. prosinca, projekciju njegovih dvaju filmova kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.
vrijeme: 08.12.2019.
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
Na stvaralaštvo talentiranog, prerano preminulog autora nagrađivanih dokumentaraca (Benjamin, Irokez, Djeca tranzicije) i kratkih igranih filmova (Goranova ulica, Čistačica), podsjetit će njegov kratkometražni film "Benjamin" (2009.) i dugometražni "Djeca tranzicije" (2014.).
 
"Benjamin" je prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu te je osvojio Grand Prix na Festivalu studentskog filma Early Bird u Sofiji.
 
Kako se napominje u najavi, ta filmska priča prati sedamnaestogodišnjeg Roma iz naslova, koji je državni je prvak u geografiji. Nezadovoljan životom u romskom okruženju pokušava pronaći način da bude prihvaćen. Njegovi roditelji, Jehovini svjedoci, smatraju da je uspješan zahvaljujući religiji i Bogu, no on se s njima ne slaže. Oni ne odobravaju njegovu posvećenost i bavljenje hip-hopom, ali u plesu Benjamin vidi priliku da se dokaže svima.
 
Za dugometražni dokumentarac "Djeca tranzicije" svojedobno je filmski kritičar Jurica Pavičić napisao da je društveno najvažniji domaći naslov sezone, i to ne samo na području dokumentaraca. Film je između ostalog prikazan na filmskim festivalima u Motovunu, Sarajevu, Beogradu, Puli i Ljubljani.
 
Film prati Davida, Nataliju, Lanu i Martu, djecu koja odrastaju unutar različitih obitelji. "Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost", stoji u najavi.
 
Uvodnu riječ prije projekcije održat će redatelj Robert Zuber, a ulaz je slobodan. (Hina)