Preskočite na glavni sadržaj

'Kiklopu' Grand prix 36. susreta kazališta BiH

Grand prix za najbolju predstavu festivala 36. Susreti kazališta Bosne i Hercegovine, koji se održao u Brčkom od 21. do 29. studenoga, dodijeljen je predstavi 'Kiklop' Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella'.
vrijeme: 29.11.2019.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Brčko
url: https://susreti.co.ba/
Prosudbeno povjerenstvo koje su činili glumac Joško Ševo, profesor Radovan Knežević i dramski pisac Almir Imširević grand prix za najbolju predstavu 36. Susreta dodijelilo je "Kiklopu" u konkurenciji osam recentnih kazališnih ostvarenja iz zemalja južnoslavenskog govornog područja, BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 

"Kiklop" Ranka Marinkovića neosporno se ubraja među klasična djela hrvatske književnosti 20. stoljeća, a neki ga smatraju i prvim postmodernim hrvatskim romanom, priopćeno je iz Gavelle.

 

Na jednoj razini, "Kiklop" je hommage boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem je Tin Ujević pisao i obilazio kavane, što su bile poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita. U tom miljeu kreće se sada već gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom, u isti mah zadivljena i zgađena plejadom likova s kojima se želi poistovjetiti, poput očinske figure pjesnika Maestra te zbunjujućeg Uga, istodobno neodoljivog, odvratnog i smiješnog.

 

Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica. Melkior joj nadijeva ime Vivijana, prema francuskoj glumici Viviane Romance, stvarajući u umu i mašti utjelovljenje vječne žudnje koja poprima obrise niza mitskih i literarnih žena, budeći u Melkioru neizdrživu ljubomoru, ali i idealističku čežnju za ljepotom.

 

Redatelj, autor dramatizacije i scenograf je Saša Anočić, kostimografkinja je Marita Ćopo, dramaturginja Petra Mrduljaš, a autor glazbe Matija Antolić.

 

U prikazu Zagreba s početka 1940-ih, s Franjom Dijakom kao Melkiorom, pozornicu dijele Siniša Ružić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Filip Šovagović, Dijana Vidušin, Hrvoje Klobučar, Martina Čvek, Sven Medvešek, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Natalija Đorđević, Ivica Pucar, Ivan Grčić, Antonija Stanišić Šperanda, Andrej Kopčok, Đorđe Kukuljica, Nikola Baće i Anja Đurinović Rakočević.

 

Ova nagrada Gavelli je stigla u tjednu u kojem je "Kiklop" nagrađen i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje nagrađen je Saša Anočić, a Nagrada za najbolju sporednu ulogu dodijeljena je Živku Anočiću, za glumačku interpretaciju Uga.

 

Predstava je na redovitom repertoaru teatra u Frankopanskoj 16. i 17.  prosinca. (Hina)