projekcija

Vukovarska premijera dokumentarnog filma 'Krvava berba grožđa'


vrijeme: 07.11.2017.
mjesto: Vukovar

U dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru premijerno je prikazan dokumentarni film Krvava berba grožđa o zločinima počinjenim u selu Lovas za velikosrpske agresije u jesen 1991. godine. 
Film je jako stresan i u njemu 11 osoba, koje su preživjele te zločine, govori o onome što su preživjeli. U dokumentarcu se govori o ratnim zločinima počinjenim u Lovasu od dana sloma obrane sela, 10. listopada 1991. godine, silovanjima, mučenjima i ubojstvima koja su se događala kao i 18. listopadu kada su mještani natjerani do hodaju kroz vinograd u kojem su bile postavljene mine.

Tada je smrtno stradala 21 osoba dok ih je 13 ranjeno, rekao je jedan od producenata filma Antun Ivanković.

Dodao je i kako za zločine počinjene u Lovasu nitko nije odgovarao te da suđenje optuženima za počinjene ratne zločine u Beogradu traje već deset godina i da je vraćeno na početak.

Jedan od preživjelih, Ivan Mujić, koji je i jedan od onih koji je u filmu govorio o tome što je proživio, rekao je kako su sjećanja iz jeseni 1991. godine i dalje bolna i intenzivna.

Drago mi je da je snimljen film kako se ne bi zaboravili ti zločini i sve što se tada događalo u Lovasu. Malo je poznato kako je Lovas najveće stratište nakon Ovčare. Na Ovčari je ubijeno 200 osoba, a u Lovasu je ekshumirano 68 osoba. Bili smo prinuđeni nositi bijele trake oko ruke i sve nesrpske kuće bile su obilježene bijelim plahtama, rekao je Majić.

Redatelj filma je Silvije Mirošničenko, a prema najavama Krvava berba grožđa uskoro bi se mogla prikazati i na televiziji. (HRT)

 

(D.H.F., 08.11.2017)