Preskočite na glavni sadržaj

Panel-diskusija: Fotografija i poezija, poezija i fotografija

Ured za fotografiju – Galerija Spot, Zagreb, poziva na panel-diskusiju 'Fotografija i poezija, poezija i fotografija' koja će se održati u ponedjeljak, 2. prosinca, u 19 sati.
vrijeme: 02.12.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6
url: https://croatian-photography.com/
 
Fotografija je poezija koja se ne izgovara…

Kompozicija, jezik, svjetlo, zvuk, prostor – govorimo li o pjesmi ili o fotografiji? Način na koji se ova dva umjetnička izričaja međusobno preklapaju i nadopunjuju gotovo da je začudan. Pogotovo kada shvatimo da u jednom slučaju govorimo o onom vizualnom a u drugom o onom auditivnom. Međutim, opet i iznova, i poezija i fotografija, spoj fotografije i poezije proizvodi višak koji izmiče pokušaju racionalizacije i mogućnosti opisivanja. Oba medija kao da prodiru u stvarnost koja nas okružuje, sijeku ju i dekonstruiraju kako bi potom složili novu cjelinu – kako bi stvorili sliku, sliku svjetlom ili sliku riječima.
Na otvorenju izložbe portreta Petra Dabca (1942.), Preoblikovanje svijesti br. 1, održane 1987. godine u kultnoj galeriji Arhiv TD, Sreten Mokrović čitao je pjesmu Dalekoj ljubljenoj Petera Waterhousea. U reinterpretaciji ove izložbe, u galeriji Spot u izvedbi Adriana Bagarića, ovoj su pjesmi pridružene još tri.
Koje su veze poezije i fotografije? O ovoj ćemo temi razgovarati u okviru panel-diskusiji u galeriji Spot. Na diskusiji će sudjelovati Vlado Martek, pjesnik, likovni i konceptualni umjetnik i pisac čiji je umjetnički rad obilježen djelovanjem unutar polja vizualne poezije. Osim njega sudjelovat će i pjesnik Vigor Vukotić koji djeluje unutar književne grupe 90+ te je suvoditelj književne tribine Učitavanje. Panel-diskusiju moderirat će povjesničarke umjetnosti Lana Lovrenčić i Maja Flajsig.

Panel-diskusiju organizira Ured za fotografiju kao popratni program izložbe Potreti 1959.–1985. – Projekt preoblikovanja svijesti Petra Dabca.