Preskočite na glavni sadržaj

Drama 'Marija Stuart' nova premijera osječkoga HNK

Prva ovosezonska dramska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku bit će drama 'Marija Stuart' Friedricha Schillera, koja je na programu 30. studenoga, najavila je u četvrtak na konferenciji za medije intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja.
vrijeme: 30.11.2019. 20 h
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr/
Riječ je o prvom zajedničkom projektu HNK i Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, nakon potpisivanja sporazuma između tih dviju ustanova u rujnu, napomenula je Vrselja.


Ravnateljica Drame osječkoga kazališta Petra-Bernarda Blašković izrazila je zadovoljstvo što je tako brzo nakon potpisivanja ugovora došlo do prvog zajedničkog projekta te dodala da dio autorskoga tima i glumačkog ansambla čine upravo polaznici Akademije.


"Dolaze nove generacije koje na nov način i angažirano promišljaju tradicionalna djela, a suradnja s njima djeluje pozitivno na naš ansambl", rekla je Blašković.


Redateljica i dramaturginja ove drame je Tamara Damjanović, scenografkinja Sheron Pimpi-Steiner, kostimografkinja Ivana Živković, a skladateljica Katarina Ranković.


Uloge tumače Sandra Lončarić (Marija Stuart), Tatjana-Bertok Zupković (kraljica Elizabeta),  Lino Brozić (Leicester), Armin Ćatić (Burleigh), Katica Šubarić (grofica Aubespine), Aljoša Čepi (Mortimer), Antonia Mrkonjić (Hanna Kennedy) i Marijan Josipović (dvorska luda). (Hina)