izložba

Izložba Ljubomira Levačića u Varaždinu


vrijeme: 08.11.2017. - 03.12.2017.
mjesto: Varaždin, Palača Sermage, Trg M. Stančića 3

Od 8. studenoga do 3. prosinca ove godine, u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, za razgled je postavljena izložba akademskog slikara Ljubomira Levačića. Predstavljanje monografije bit će upriličeno 22. studenoga. 
Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, koje kroz monografski prikaz ilustriraju umjetnikovo dugogodišnje, kontinuirano i plodno stvaralaštvo od akademskih dana do danas. Iz izloženih radova iščitavaju se autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Kako je istaknuo povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, autor stručne koncepcije izložbe i teksta u pratećoj monografiji o Ljubomiru Levačiću, „posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“

Prema želji autora, umjesto otvorenja izložbe priređuje se svečano predstavljanje monografije Ljubomir Levačić, i to u sklopu Srijede u Muzeju koja je na rasporedu 22. 11. 2017. godine.

Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

Organizatori izložbe su GMV i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 

(D.H.F., 07.11.2017)