Preskočite na glavni sadržaj

Kanconijer: Suppé & Offenbach

Drugi koncert iz ciklusa Kanconijer 'Suppé & Offenbach' održat će se u četvrtak, 5. prosinca 2019., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s početkom u 19:30 sati.
vrijeme: 05.12.2019.
mjesto: Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Sudjeluju:

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Margareta Klobučar, sopran
Janja Vuletić, mezzosopran
Krešimir Špicer, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton

Program:

Franz von Suppé: Boccaccio, izbor iz operete
Jacques Offenbach: Hoffmanove priče, izbor iz opere

Rođen u Splitu gdje su mu djed i otac bili u državnoj službi, Franz von Suppé zaslužan je za uspjeh žanra operete u Beču, te mu se pripisuje i prva opereta na njemačkom jeziku. Nastala u Parizu, kao zabava srednje i niže građanske klase, prožeta šalama, satirom i burleskom, opereta svoj procvat u Francuskoj duguje Jacquesu Offenbachu u drugoj polovici 19. stoljeća.

Njegov utjecaj proširio se i na Austriju, ponajprije Beč, gdje je Suppé 1860. uspješno predstavio prvi izvorni bečki odgovor na prevladavajući francuski repertoar. Nakon mnogih hvaljenih opereta, Suppé je 1879. stvorio Boccaccio, koji se, zbog neodoljivih arija i razrađene orkestracije, smatra njegovim najboljim ostvarenjem. I sam ga je ocijenio kao „najveći životni uspjeh”. Istodobno, Offenbach je stjecao ugled i 'ozbiljnijim' djelima; među posljednjima je opera Hoffmanove priče čije su je privlačne točke i fantastična radnja zadržale na opernim repertoarima do danas.

U povodu 200. obljetnice rođenja dvojice skladatelja, maestro Aleksandar Marković predvodi izbor iz tih djela uz zvjezdanu solističku postavu.

Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr.

Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.

https://glazba.hrt.hr/