izložba

Ulična priča, izložba članova HDLU Zagreb


vrijeme: 13.11.2017. - 22.11.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Kristofor Stanković, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5

Otvorenje skupne izložbe slika i fotografija članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, pod nazivom ''Ulična priča'', održat će se u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. u 19 sati, u Izložbenom prostoru Kristofor Stanković u Zagrebu. Izložba se može pogledati do 22. studenoga 2017.

Na izložbi sudjeluju: Anđelko Brkić, Dalibor Brlek Slavenski, Tihomir Cirkvenčić, Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Tamara Gusar, Krešimira Gojanović, Zlatko Isaković, Juraj Jonke, Denis Kaplan, Marija Kruljac, Sonja Šimatić, Petar Vidak i Mladen Žunjić.

Ulična priča

Na skupnoj izložbi članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb pod  nazivom ''Ulična priča'' i u koncepciji Tihomira Cirkvenčića, četrnaest umjetnika, slikara i fotografa, predstavljaju prizore sa gradskih ulica u paleti višeslojnih emocija, gdje se futuristički ritmovi dinamički transformiraju u intimnija i smirenija ozračja pojedinačnih doživljaja, koje je svaki od umjetnika zabilježio svojim osobnim likovnim rukopisom.

Gradska vreva na ulicama motiv je sa kojim se bavi Denis Kaplan, ocrtavajući tijela i pokrete prolaznika u vrtložnom srazu svijetlih i žarkih boja, a Mladen Žunjić također u apstraktnim oblicima gradi lelujave prizore gradskih trgova, te dočarava estetiku brzine svakodnevnog života u snažnom i vijugavom potezu kista, koji klizi kroz oble površine boje. Anđelko Brkić pak ostaje vjeran etno motivima iz svoga kraja, te slika ''Ljelje u gradu'', podsjećajući nas na staroslavenske običaje koji su preživjeli do danas, unutar kojih su se djevojke oblačile kao Kraljice i sa svojim živopisnim nošnjama i urešenim šeširima obilazile ulice, slaveći ljepotu mladosti.

Dalibor Brlek Slavenski na svojim fotografijama donosi atmosferu prolaznosti i samoće, svoje likove on sreće u prostorima napuštenih sajmišta, širokih nasipa, ispred praznih izloga, gdje se ljudi, krhki i ogoljeni, sjetno osvrću i prisjećaju prošlih vremena. Rajko Đedović fotografira djevojčicu na prašnjavom putu, koja ipak sa čvrstim i veselim pogledom gleda pravo ispred sebe, a Tihomir Cirkvenčić u akvarelnoj svježini prikazuje prizore sa osunčanih ulica u ranu jesen, gdje elegantno izduženi prolaznici obilaze starog kestenjara i napušteni bicikl, svatko u svome svijetu, u svojoj priči na gradskom betonu traži svoj prostor pod suncem.

Juraj Jonke, Tamara Gusar, kao i Andreja Dujnić Žmirić na svojim slikama kroz simbolične detalje i scenični kolorit dočaravaju nam osjećaj već viđenog – kao da smo na tim mjestima već bili, nešto slično već proživjeli, a opet nas i dalje mami iskra nepoznatog i snovitog, poriv za stvaranjem novih vizualnih utisaka u različitim dobima dana i godišnjim dobima. Sonja Šimatić u tehnici assemblage-a na svom poliptihu priča nam ‘’zagrebačke priče’’ kroz minuciozne likovne zapise u kojima slijedi tok svojih impresija, a Marija Kruljac u prožimanju pastelnih i komplementarnih boja nagovještava uzburkane tokove ispod prividno mirne površine svoga grada, u stalnom širenju i rastu.

U slikarskim susretima umjetnika i članova HDLU Zagreb, u zajedničkom likovnom promišljanju brojnih tema iz naše svakodnevice, tako je i ovoga puta iznjedrena još jedna skupna izložba, gdje se impresije i osobnosti različitih umjetnika ipak sinergično nadopunjavaju, u kaleidoskopu uličnih priča. (mr. art Krešimira Gojanović)

https://hdlu-zagreb.hr/

 

(D.H.F., 07.11.2017)