konferencija, znanstveni skup

Zagrebačka Muzička akademija domaćin kongresa AEC-a


vrijeme: 09.11.2017. - 11.11.2017.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija

Zagrebačka Muzička akademija domaćin je 44. kongresa i generalne skupštine Europske udruge konzervatorija, muzičkih akademija i visokih škola za glazbu, AEC-a, koji će od 9. do 11. studenoga u Zagrebu okupiti oko 350 sudionika, profesora, dekana i rektora srodnih umjetničkih visokoškolskih institucija iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije. 

"Kao članovi Udruge dobili smo veliku čast prvi put ugostititi kongres i na toj razini hrvatsku kulturu, glazbenu i izvođačku tradiciju predstaviti publici koja se na ovaj način nije susrela s hrvatskom glazbenom i kulturnom baštinom", rekao je u ponedjeljak Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

Najavio je da će, uz stručni dio kongresa, predavanja, diskusije i radionice, sudionici imati priliku upoznati hrvatsku umjetnost, među ostalim, poslušati odabrane studentske izvedbe glazbenih i glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja, poput Papandopulove opere "Madame Buffault", Bersinog "Notturna u b-molu" u izvedbi Ivana Krpana i novi uspješni projekt tradicijskog pjevanja ansambla Harmonija disonance.

Tema ovogodišnjeg kongresa, "Leadership in the Arts - the Arts of Leadership", posvećena je odnosu umjetnosti i različitih oblika vođenja umjetnosti, pozitivnih i negativnih strana neraskidive veze umjetnosti, koja ne može funkcionirati izolirana, te društva koje ima vlastita očekivanja i zadatosti.

Suština je odnos umjetničke slobode i vlasti, kao i vječno pitanje o tome trebali li ravnatelj neke institucije imati izvrsne umjetničke ili pak političke i ekonomske kompetencije.

Među ostalim, bit će riječi o tome kako organizirati vođenje nekog ansambla, kako podučavati studente glazbe i pripremiti ih za buduća zaduženja.

Marina Novak, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje, kaže da očekuju iznimno zanimljive govornike i diskusije, s obzirom da je ta tema, kada se radi o glazbi, vrlo bitna i na razini samog oblikovanja umjetničkog djela, odnosno vodstva ansambala, kao i u vođenju glazbenih škola i institucija.

Organizatorica kongresa, Sara Primiterra iz AEC-a kaže kako je važno što se kongres prvi put održava u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, u novouređenoj zgradi Muzičke akademije i obližnjem Hrvatskom narodnom kazalištu. "Vrlo smo dobro primljeni, organizacija je u Zagrebu jako dobra i imamo velika očekivanja", napomenula je Primiterra.

Osnovana 1953. godine AEC je nastojala razvijati odnose između visokoškolskih institucija u Europi, osobito sa zemljama iza 'željezne zavjese', pa je imala dvostruki organizacijski sustav, koji je spojen u jedan nakon pada Berlinskog zida.

Njezin se prošlogodišnji kongres održao u Švedskoj, a iduće godine stručnjaci će se okupiti u Austriji. (Hina)
 
Opširnije

(D.H.F., 06.11.2017)