Preskočite na glavni sadržaj

'McMafia', snimana u Hrvatskoj, dobila nagradu 'Emmy' kao najbolja dramska serija izvan SAD-a

Britanska kriminalistička serija 'McMafia' u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu 'Emmy' nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.
vrijeme: 28.11.2019.
 

Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP-filmska produkcija bila servisna produkcija, a Igor A. Nola koproducent serije.

'Izuzetno smo ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1 000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitih svjetskih lokacija.

Također, ovo je i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.', rekao je tim povodom Nola, koproducent serije.

McMafia govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama Dolina sreće, Grantchester te Rat i mir.

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja.

Snimanje serije McMafia realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 200 domaćih filmskih djelatnika, dok su zapažene uloge u seriji ostvarili Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz koje je bilo angažirano 1 000 statista.

Cijeli projekt potvrdio je velike produkcijske potencijale Hrvatske, kako u smislu ekipa, tako i u smislu lokacija.

Izvor: HAVC