Preskočite na glavni sadržaj

Marijan Richter: 'Slika i obratno'

U zagrebačkoj Galeriji Vladimir Filakovac, u ponedjeljak, 2. prosinca u 20.00 sati, otvara se izložba akademskog slikara Marijana Richtera pod nazivom „Slika i obratno", koja će se moći razgledati do 30. prosinca o.g.
vrijeme: 02.12.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a
url: https://www.facebook.com/kulturnicentardubrava/

''U cjelokupnom opusu, Marijan Richter u kontinuitetu provodi analitičko istraživanje opravdanosti klasične štafelajne slike i recentnih mogućnosti njezina likovnog izričaja. Taj proces zahvaća sve razine slike i samog slikarskog platna: od slike kao materijalne činjenice – objekta ili predmeta do metijerske, vizualne, simboličke, semantičke, ali i stilsko-morfološke razine. Percepcija slike nikada nije bila slojevitija nego u drugoj polovini 20. stoljeća i prva dva desetljeća 21. stoljeća, no, čini se kako smo se svi – i kustosi i umjetnici podjednako – u današnjem trenutku izborili da se ipak postupno odmaknemo od teških teorijsko-filozofskih rasprava o biti slikarstva per se, jer je ono nekim nevoljenim vremenima usprkos opstalo.
No, kod Marijana Richtera događa se suptilan i značajan oblik procesualnosti nastanka te vraćanja radu na jednoj slici; proces za kojega bismo mogli reći kako možda nikada ne završava: umjetnik odlučuje kada je prestao s radom na jednom djelu, ali mogućnost da mu se vrati i modificira ga jest trajno otvorena i prisutna. Jednako tako, umjetnik hoda po tankom rubu ideje kako "djelo ne reprezentira ništa osim samoga sebe" i upisivanja decentnih tragova značenja, emotivnih i stilskih slojeva i/ili fragmenata. On poput neokonceptualaca ili minimalista ne svodi sliku na tzv. nulti stupanj, gdje pred nama ostaje tek slika kao predmet, materijalna činjenica koja odbija promatraču ponuditi upisivanje vlastitih značenja, poruka, metafora, simbola, odnosno, mogućnosti značenja.'' (...) - Iva Körbler

Izložba je otvorena do 30. prosinca 2019., radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan.