predstava

'Sjećanje vode' otvara 11. studenoga novu sezonu Ludens Teatra


vrijeme: 11.11.2017.
mjesto: Koprivnica

Koprivnički Ludens Teatar kao prvi premijerni naslov u programu sezone 2017./2018. najavio je u ponedjeljak u Zagrebu humornu dramu "Sjećanje vode", koju po nagradom Olivier ovjenčanom tekstu engleske dramske spisateljice Shelagh Stephenson u subotu 11. studenoga u Domu mladih u Koprivnici postavlja Franka Perković Gamulin. 

Najavljujući predstavu na konferenciji za novinare u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, redateljica Perković Gamulin istaknula je kako je riječ o jednoj zaista kvalitetnoj predstavi kojom Ludens Teatar radi repertoarni iskorak u odnosu na svoje dosadašnje djelovanje.

"Riječ je o jednom žanrovski ponešto drugačijem komadu kojemu je možda najbliža žanrovska odrednica humorna drama, tekstu koji se unutar formata komedije bavi nekim zaista dubokim dramskim, vrlo zanimljivim i slojevitim temama, pri čemu je matematički precizno postavljen omjer između dramskog ozbiljnog i nevjerojatno komičnog" , rekla je redateljica, kojoj je to četvrta režija u Ludensu.

Tako "Sjećanje vode" predstavlja jedan repertoarni pomak kojim će Ludens Teatar publici predstaviti komad koji ne samo da će ju zabaviti, nego će se u likovima i situacijama moći i prepoznati, istaknula je.

"Pisan precizno, vještinom pisanja koja proizlazi iz britanske dramske tradicije, taj tekst zahtijeva jednu golemu glumačku vještinu, nudi predivan materijal za rad ali s druge strane stavlja veliku odgovornost", dodala je Perković Gamulin.

Nagrađivani tekst Shelagh Stephenson iz 1996., komedija "Sjećanje vode" govori o tri sestre koje se susreću uoči majčinog sprovoda u kući svoga djetinjstva.

Mary je liječnica koja pokušava razriješiti davno potisnutu traumu; Theresa je vlasnica trgovine zdravom hranom i homeopatskim pripravcima, ljuta jer je sama brinula o bolesnoj majci, dok je Cathrine neutaživo željna pažnje i opsjednuta muškarcima.

Njihovi se muški partneri teško snalaze u tom paklenom trokutu i upravo su situacije konflikata između intenzivnih sestara i pomalo zatečenih muškaraca mjesta najbritkijeg britanskog humora kojim je ovaj komad izuzetno vješto protkan. Njihova su sjećanja varljiva, ponekad razorno bolna, ponekad razorno smiješna, no i suze i smijeh ostvaruju svoju katarzičnu funkciju i pomažu trima ženama da ponovo uspostave zagubljenu bliskost.

Sestre glume Bojana Gregorić Vejzović, Ivana Krizmanić i Iskra Jirsak, a njihove partnere Goran Grgić i Ivan Grčić.

O svojoj prvoj suradnji s Ludensom glumac Goran Grgić kazao je kako je riječ o tekstu koji će "tražiti od aktera da se razigraju, da nađu u njemu podtekstove, puno toga što će otkrivati tek kroz brojne nastupe diljem Hrvatske". "U tome istraživanju i potrazi za kompatibilnostima, nadam se i uvjeren sam da ćemo u slobodi kreiranja svojih uloga, u toj 'igri', dobiti jednu čvrstu i kvalitetnu predstavu koja će moći igrati na svakoj i većoj pozornici", rekao je Grgić.

Predstava se igra u hrvatskom prijevodu Lare Hölbling Matković. Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, kostime osmišljava Marita Ćopo, autor glazbe je Stanislav Kovačić, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Izvršna producentica Tatjana Aćimović istaknula je kako je to prva u povijesti predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, koje će je moći pratiti pomoću uređaja za audio deskripciju. Uređaji su osigurani donacijom tvrtke dm-drogerimarkt Gradu Koprivnici, a stručnu podršku osigurava udruga Alternator u okviru projekta "Uključi me kulturno".

Početak 11. kazališne sezone Ludens Teatra njegov umjetnički voditelj Sven Šestak opisao je kao "početak nove sezone sa stvarno genijalnom ekipom okupljenom na jednom genijalnom projektu, na koji smo jako ponosni". (Hina)
 

(D.H.F., 06.11.2017)

Tagovi: ludens teatar