izložba

Tošo Dabac unutar okvira: fotografije baštine


vrijeme: 09.11.2017. - 03.12.2017.
mjesto: Zagreb, MSU, Avenija Dubrovnik 17

Izložba Tošo Dabac unutar okvira: fotografije baštine otvara se u zagrebačkoj MSU galeriji, 9. studenoga 2017. u 19 sati.

Izložba TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: FOTOGRAFIJE BAŠTINE nastavak je ciklusa započetog 2016. godine koji se bavi tzv. primijenjenom fotografijom Toše Dabca. Osim prikazivanja širokog raspona tema koje je Dabac fotografirao, ciklusom se želi ocrtati društveno-institucionalni okvir u kojem autor djeluje kao i uvjeti fotografskog rada jer fotografija bez obzira na ono što i kako prikazuje ujedno testira, potvrđuje i konstruira naš pogled na realnost (John Berger, 1968).

Fotografije baštine nužan su alat povijesti umjetnosti i zaštite spomenika, ali jednako tako i turističkih vodiča i međunarodnih predstavljanja zemlje i njezine kulture. Fotografije se pri tom uglavnom vrednuju u odnosu na reprezentativnosti fotografije i sadržaj – renesansnu kulu, romaničku crkvu, modernistički hotel. Izložbom TOŠO DABAC UNUTAR OKVIRA: FOTOGRAFIJE BAŠTINE, prikazujući fotografije povijesnog i kulturnog naslijeđa, kao i modernističke arhitekture vremena, nastaju u od sredine četrdesetih pa do konca šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, kontekstualizira se ovaj dio Dabčevog opusa te otvora pitanje utjecaja i uloge fotografije baštine pri konstruiranju kulturnog identiteta.

stručna koncepcija: Lana Lovrenčić
kustosice: Marina Benažić, Lana Lovrenčić
suradnice: Renata Filčić, Jana Gamilec, Ivana Janković, Vendi Vernić, Dario Vuger
postav izložbe: Vendi Vernić


Programska knjižica - 9. dani fotografije ATD


(D.H.F., 06.11.2017)