novo izdanje

15. Šokačka rič


vrijeme: 03.11.2017.

U organizaciji u Vinkovcima se u petak održava Jezična i književno-znanstvena manifestacija 15. Šokačka rič, posvećena slavonskom dijalektu s posebnim naglaskom na odnos slavonskog s ostalim hrvatskim dijalektima, održava se u petak u Vinkovcima u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije 

"Nažalost, šokača rič je sve manje zastupljena među nama samima. Nositelji šokačke riči odnosno šokačkih govora unutar slavonskog dijalekta su u trećoj životnoj dobi i sve ih je manje. Još uvijek se šokački govor dosta dobro čuva u brodskom Posavlju, Cvelferiji i Đakovštini, u tamošnjim ruralnim sredinama i kod autohtonih obitelji", kazala je autorica projekta "Šokačka rič" Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

Manifestacija je počela predstavljanjem Zbornika radova s prošlogodišnjeg, 14. izdanja “Šokačke riči”, recezentice Ljiljane Kolenić i urednice Anice Bilić, a bit će predstavljena i knjiga "Riječnik podgajačkoga govora" poznate hrvatske jezikoslovke i jezične znanstvenice Marije Znika.

"Trudimo se kroz ovakve manifestacije kao što je Šokačka rič očuvati šokački govor u Slavoniji kako ga novi naraštaji ne bi zaboravili. Jer, ukoliko nestane govora nestat će i nas samih", poručio je predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Navečer će biti održana priredba Štokavčići, posvećena najmlađim govornicima šokačkog govora. (Hina)
 

(D.H.F., 03.11.2017)