Preskočite na glavni sadržaj

8. Hrvatski trijenale grafike

Osmi Hrvatski trijenale grafike (u organizaciji Kabineta grafike HAZU) održava se u prostoru Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, od 29. studenog do 29. prosinca 2019.
vrijeme: 29.11.2019. (otvorenje 29.11. u 19 sati)
mjesto: Zagreb, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2
url: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/

Ova velika nacionalna i reprezentativna izložba predstavlja ponajbolja recentna ostvarenja na polju grafičke umjetnosti. Djela nastala u trogodišnjem intervalu daju uvid u stanje i raznolikost grafičke scene otkrivajući nove umjetničke senzibilitete i likovne preokupacije. Ovogodišnji Trijenale zamišljen je kao kompleksna izložba koja predstavlja ukupno 68 autora različitih generacija i poetika okupljenih oko nekoliko dionica. Prva dionica posvećena je radovima umjetnika koje Kabinet grafike poziva na smotru, a radi se o renomiranim autorima nagrađenim na prošlim trijenalima kao i onima čiji je rad po svojoj vrsnosti i kvaliteti bio posebno važan u posljednje tri godine u umjetničkoj grafici. Drugu dionicu već tradicionalno čine grafike autora odabranih na javnom natječaju. Treću dionicu ovogodišnjeg Trijenala čine radovi četrnaest umjetnika mlađe i srednje generacije – objedinjeni pod nazivom Izmaknuta stvarnost – čija umjetnička praksa istražuje i propituje odnos između „poznate/prepoznatljive“ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti. Na otvorenju Trijenala dodijelit će se Premija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te jednakovrijedne otkupne nagrade.
Središnju trijenalu manifestaciju, u Kabinetu grafike prati samostalna izložba Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike (2016.). Izložba Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani? donosi Ivanina najnovija grafička ostvarenja u čijem je središtu daljnje istraživanje percepcije i granica opažajnih procesa.
Pronašavši nova značenja, načine prezentacije i očitovanja transsubjektivne prirode, umjetnici su svojim kreativnim djelovanjem na ovogodišnjem Trijenalu pokazali snagu grafičkog izraza, iznova potvrđujući aktualnost medija u suvremenoj umjetničkoj produkciji.

Autorica koncepcije: Vesna Kemenec Križić
 
Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca.

Radno vrijeme:
utorak - petak 11 – 19 sati; subota, nedjelja 10 – 14 sati;
(ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno)