izložba

Izložba 'Hrvati, Francuzi i kravata'


vrijeme: 06.11.2017. - 11.11.2017.
mjesto: Francuski institut, Preradovićeva 5, Zagreb

Academia Cravatica, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, predstavlja od 6. do 11. studenog 2017. u Francuskom institutu u Zagrebu izložbu 'Hrvati, Francuzi i kravata'. 

Izložba je sastavni dio festivala « Dani kravate », jedinog festivala posvećenog fenomenu kravate s porukom « Hrvatska – Domovina kravate, Zagreb – Prijestolnica kravate », koji se odvijao u listopadu povodom Svjetskog dana kravate 18. listopada.

Ova izložba, koju koncepcijski potpisuje povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže uz stručnog suradnika - povjesničara Vladimira Brnardića, donosi prikaz sudjelovanja hrvatskih vojnika u francuskog vojsci od 17. stoljeća, a posebno pukovniju Royal Cravates koja označava početak popularizacije kravate u Europi, ali i Americi. Kako bi označio početak njezina « osvajanja svijeta », kralj Louis XIV zavezao je u čvor rubac oko vrata, a ostali su ga slijedili...

Izložba nas podsjeća da je kravata, ali i rubac kao njezin preteča, imenovana po Hrvatima te da je bila prihvaćena na francuskom dvoru čime je ušla u svijet mode gdje se zadržala do današnjih dana.
 
Otvorenje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak, 6. studenog 2017. u 12.00 h, u Francuskom institutu, Preradovićeva 5, Zagreb.

(D.H.F., 03.11.2017)