predstavljanje

Svečano otvaranje / predstavljanje projekta RE-ORG i programa edukacije STORAGE RE-ORG


vrijeme: 07.11.2017.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej

Uz potporu svjetske muzejske organizacije (ICOM), RE-ORG se u 2017. godini održava u zemljama jugoistočne Europe. Projekt organiziraju ICOM SEE i njegovi nacionalni komiteti, ICOM Slovenija i ICOM Hrvatska. Od 6. do 17. studenog domaćin je Etnografski muzej u Zagrebu. Svečano otvaranje i predstavljanje projekta RE-ORG i programa edukacije STORAGE RE-ORG održat će se 7. studenog 2017. u EMZ.
 
Svečano otvaranje / predstavljanje projekta RE-ORG i programa edukacije STORAGE RE-ORG održat će se u utorak, 7. studenog 2017. u 10 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, Zagreb.

Uvodno će se obratiti:

Goranka Horjan ravnateljica Etnografskog muzeja i predsjednica ICOM SEE
Alenka Černelič Krošelj, v. d. ravnateljice Posavskog muzeja Brežice i potpredsjednica ICOM Slovenija
Darko Babić, predsjednik HNK ICOM
(Predviđeno trajanje: 20 min)

Opširnije

UNESCO je 2007. godine formirao trogodišnje partnerstvo s ICCROM-om na temu „Preventivnog očuvanja ugroženih muzejskih zbirki u razvijenim zemljama“. UNESCO i ICCROM spojili su svoje znanje, iskustvo i mreže partnera kako bi pridonijeli zaštiti muzejskih zbirki. Zajednički su razvili didaktičke alate i metodologiju čiji je krajnji rezultat RE-ORG projekt.

Projekt RE-ORG se u 2017. godini održava u zemljama jugoistočne Europe, uz potporu svjetske muzejske organizacije (ICOM) i putem natječaja za specijalne projekte. Projekt organiziraju ICOM SEE i njegovi nacionalni komiteti, ICOM Slovenija i ICOM Hrvatska. Od 6. do 17. studenog domaćin će  biti Etnografski muzej u Zagrebu, a na seminaru sudjeluje stručno muzejsko osoblje iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Metodologija reorganizacije čuvaonica ima za cilj pomoći stručnom muzejskom osoblju u provedbi značajnih promjena pružajući sustavni pristup za poboljšanjanjem potencijala zbirke, osiguravajući njezino dugoročno očuvanje. U posljednja dva desetljeća broj muzeja i veličina zbirki naglo raste, a mnogi muzeji nemaju pristup stručnim savjetima i predložene metodologije ne odgovaraju njihovim potrebama. Više od 60% muzeja diljem svijeta suočava se s problemom neodržavanih muzejskih čuvaonica: predmeti nisu vidljivi, nepristupačni su, materijali svih vrsta su se nakupili u prolazima i zgrada više ne nude odgovarajuću zaštitu. Korisnici u vlastitim institucijama imaju priliku unaprijediti muzejske vještine i koristiti alate za analizu i poboljšanje uvjeta zbirki u čuvaonicama.

http://www.re-org.info/

(D.H.F., 03.11.2017)