projekcija

Filmske (pri)povijesti: 'Samo film'


vrijeme: 03.11.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Savska 25

U petak, 3. studenog, u 20 sati, u zagrebačkom MM centru SC-a u sklopu trećeg izdanja Filmskih pripovijesti - dijaloga o povijesti i budućnosti filma na rasporedu je program 'Samo film' u sklopu kojeg se prikazuje epizoda 2A Godardovih Filmskih (pri)povijesti i uživo razgovara s Tomislavom Šakićem i Antom Jerićem.

Video esej Histoire(s) du cinéma slavnog Jeana-Luca Godarda nastajao je od 1988. do 1998., a govori o prirodi samoga filmskoga medija, kao i njegovoj povijesti, ali i povijesti 20. stoljeća, čiji je diskurs posve interpretativno otvoren te misaono poticajan, jer generira nove načine promišljanja postojećih paradigmi. Godard konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata. Tako (Pri)povijesti sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije.
 
Projekt Filmske (pri)povijesti temelji se na Godardovim (Pri)povijestima i mjesto je susreta i razgovora o filmu. Tako se 3. studenog prikazuje epizoda 2A (Samo film) u kojoj Godard kroz razgovor s velikim francuskim filmskim kritičarem i teoretičarem Sergeom Daneyjem razmatra vlastitu poziciju u povijesti filma svrstavajući se u red onih autora koji su svjesno birali tradiciju kojoj će pripadati, ali i koju će posljedično nepovratno transformirati. Mogućnost da promijeni filmsku povijest zatekavši se točno na sredini njenog puta za Godarda počinje spoznajom kako je film bio jedini način da postane svjestan toga kako ima povijest kao on osobno u povijesti koja je povijest svih.
 
O briljantnim anegdotama kojima se oblikovala povijest filma kakvu znamo, kao i o nedokučivim pustolovinama filmske budućnosti moderatorica Višnja Vukašinović razgovara s Tomislavom Šakićem i Antom Jerićem.
 
Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 31.10.2017)