Preskočite na glavni sadržaj

Tri predstave u ciklusu Europskog kazališta u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih ugostit će u prosincu tri predstave renomiranih redateljskih imena iz regije, 'Razgovore o ljubavi' Jerneja Lorencija, 'Ali: Strah jede dušu' Sebastijana Horvata i 'Lorenzaccio' Borisa Liješevića. Gostovanja su dio ciklusa 'Europsko kazalište u ZKM-u', u sklopu kojega taj teatar hrvatskoj publici predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Europe i regije.
vrijeme: 06.12.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
 

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana u ZKM-u gostuje 6. prosinca s predstavom "Razgovori o ljubavi", autorskim projektom redatelja Jerneja Lorencija ostvarenim u koprodukciji s Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju iz Crne Gore.

 

Predstava se bavi ljubavlju, ali ne pitanjem - što je ljubav (?), već glađu za razgovorom o ljubavlju jer "ljubav je zapravo potraga za pričom", pa su tako "Razgovori o ljubavi" komad koji daje priliku "da se neke priče kažu i da se čuju".

 

"Ljubav u suštini traži riječi. Konstantno i uvijek. A opet, u ljubavnom jeziku, nesporazumi su najčešća pojava. Kada govorimo jezikom ljubavi čini nam se da se obraćamo drugom, a skoro uvijek govorimo isključivo sebi: iz sebe, o sebi, za sebe. Osoba preko puta nas samo služi kao odraz naših riječi: da se bolje čujemo i osjećamo, govoreći. Mi takoreći, rijetko govorimo jezikom ljubavi", rekao je o predstavi redatelj Lorenci.

 

Predstava je nastala u sklopu međunarodnog projekta Interreg – IPA CBC ADNICH, koji uključuje Italiju, Albaniju i Crnu Goru, pa u njoj igraju glumci iz četiri zemlje, legenda slovenskog glumišta i dobitnik najvažnijih priznanja Janez Škof i Maruša Majer iz Slovenije, glazbenica Zvezdana Novaković, te Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban iz Crne Gore, a u ansamblu su i Krist Lleshi i Matia Llupa iz Albanije, kao i Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi iz Italije.

 

Dobitnik grand prixa ovogodišnjeg Bitefa

 

SNG Drama Ljubljana u Zagrebu gostuje i 8. prosinca, s predstavom "Ali: Strah jede dušu" redatelja Sebastijana Horvata, scenskom adaptacijom istoimena filma Rainera Wernera Fassbindera iz 1974.

 

U svojoj scenskoj adaptaciji slovenski redatelj Horvat zadržava izvorni društveni milje i radnju: 70-e godine 20. stoljeća u Zapadnoj Njemačkoj, slučajni susret i neočekivana ljubav između starije njemačke čistačice, udovice, i mladog marokanskog gastarbajtera, predrasude i neprihvaćanje, usporedba s današnjim oblicima ksenofobije i netrpeljivosti prema migrantima.

 

No, u drugom dijelu predstave Horvat u priču uvodi "treće lice", odnosno, kontekst, društvenu stvarnost, dakle - publiku, koja doslovno, fizički ulazi u fikcionalni svijet ljubavnika i iznutra ga razara, poput tumora. Predstava je osvojila grand prix na ovogodišnjem 53. međunarodnom kazališnom festivalu Bitef u Beogradu, kao i nagradu Politikinog žirija te nagradu publike.

 

Igraju Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Eva Jesenovec, Borut Doljšak, Damjana Černe, Gregor Podričnik, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič i Vojko Zidar.

 

Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Milan Marković Matthis, scenografiju Igor Vasiljev, kostime Belinda Radulović, a glazbu Drago Ivanuša.

 

JDP: Opasan komad o nemoralu

 

Jugoslavensko dramsko pozorište Beograd u ZKM-u će gostovati 17. prosinca s predstavom "Lorenzaccio" francuskog romantičarskog dramatičara, pjesnika i romanopisca Alfreda de Musseta u režiji Borisa Liješevića. Najavljen kao opasan komad o nemoralu, "Lorenzaccio", napisan 1834., govori o nemoralu koji dolazi s najviših društvenih instanci, o sustavu koji taj nemoral proizvodi, te pojedincu koji se s time nastoji nositi u društvu kojim vladaju korupcija, nepotizam i tiranija.

 

Mladi student kojega patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane suvremeni Brut i ubije tiranina svoje zemlje, na putu ostvarenja cilja izgubi samog sebe. Likovi drame sukobljavaju se oko republike, revolucije, patriotizma, vlasti, časti, redom uvijek aktualne teme oko kojih se stalno lome koplja.

 

"U jednoj osobi bore se revolucionar i Otac koji strahuje za svoju djecu, tiranoubojica i dječak koji želi sačuvati svoju dušu i dobar glas o sebi. Dječak je želio dobiti svoje mjesto u povijesti, a izgubio je sve. Razočarao se, shvatio da je promašio cilj, život. Put u povijest popločan je porocima, grijehom i zlom. Ne treba raditi za čovječanstvo i za opću dobrobit jer se poslije ne mogu oprati ruke", rekao je Liješević o predstavi.

 

Igraju Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović. Dramaturg je Fedor Šili, kostimografkinja Maria Marković Milojev, scenograf Gorčin Stojanović, glazbu potpisuje Anja Đorđević a tekstove songova Marija Stojanović. (Hina)