Preskočite na glavni sadržaj

'Zorka: stanica za odmor od odmora', izložba u GMK

Izložba Dina Belamarića i Dafne Berc pod nazivom 'Zorka: stanica za odmor od odmora', otvara se u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, 29. studenog u 19 sati, a trajat će do 28. prosinca 2019.
vrijeme: 29.11.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29/ suteren
url: http://www.g-mk.hr/

'Advent u Zagrebu već godinama ima svoju publiku i kritiku: iza prenapučenih ulica, skupih štandova koji zazimaju javni prostor i nerealno visokih cijena proizvoda na njima, stoji čitav splet faktora. Instalacija koju u Galeriji Miroslav Kraljević grade Dino Belamarić i Dafne Berc posvećena je upravo ovom fenomenu, istodobno postajući i njegovim dijelom, odnosno crticom u turističkoj ponudi Zagreba u adventsko vrijeme.
Instalacija se bavi potezom od autobusnog okretišta iza Importanne centra, pa kroz pothodnik preko Tomislavca, Strossmayerovog trga i Zrinjevca sve do Trga bana Jelačića; potezom čiji je znatan segment najnapučeniji adventskim programom. Međutim, promatrani je potez u svojoj cjelini zapravo gradski pleksus važan za kontinuirano odvijanje vitalnih gradskih aktivnosti. To je i serija funkcionalnih gradskih praznina, nužna za održavanje javnih komunikacijskih tokova ključnih za Zagreb.
S obzirom da je za vrijeme Adventa potez opterećen generičkim i uglavnom potrošačkim sadržajem, oblikovanim kao privremeni nadomjestak nedostataka stvarne kulturno-društvene ponude grada, karakteristične kvalitete pleksusa izmještaju se u galerijski prostor gdje se scenografskim postavom afirmira koncept gradske praznine.
Stoga se u prostoru galerije nudi predah od Adventa, odmor od odmora, uvid u Zagreb kakav “božićni turisti” nemaju prilike vidjeti: karakteristična zagrebačka panorama unutar turističkog itinerera odterećena od turističkog sadržaja.' (GMK)

Kustosice: Ana Kovačić i Lea Vene

Opširnije:
http://www.g-mk.hr/


https://www.facebook.com/GalerijaMK/