Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Ispod radara'

Igrano-dokumentarni film 'Ispod radara' scenarista i redatelja Stipe Majića Pipe premijerno će se prikazati u nedjelju, 24. studenoga, u 12 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 
vrijeme: 24.11.2019. 12 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
Riječ je o filmu koji govori o hrabrim zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su djelovali u samom početku Domovinskog rata i istaknuli se u dostavi hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju tzv. bojler bombi po neprijateljskim položajima u Slavoniji.

 

1. Samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan u jesen 1991. godine na prijedlog pukovnika Marka Živkovića da se u obrambene svrhe angažiraju tada dostupni sportski i poljoprivredni zrakoplovi. U kratkom vremenu, od poljoprivrednih zrakoplova za zaprašivanje usjeva stvorena je eskadrila koja je građanima Vukovara dostavljala humanitarnu pomoć, a s druge strane borbeno su djelovali improviziranim eksplozivnim napravama na neprijateljske položaje. Noćni letovi iznad neprijateljskih linija, kako humanitarni tako i borbeni, ubrzo su postali uobičajeni, a hrabri zrakoplovci tijekom svojih letova izbacili su sanduke s više od dvije tone pomoći za Vukovar. Nakon tragične pogibije pilota pukovnika Marka Živkovića i Mirka Vukušića tijekom leta 2. prosinca 1991. onemogućene su daljnje aktivnosti osječkog voda te je postrojba demobilizirana u svibnju ‘92. godine.

 

U spomen na poginule pilote, pukovnike Živkovića i Vukušića vojarne Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu te u Zemuniku, danas nose njihova imena.

 

Izvor: Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a