izložba

Zlatko Prica: Pečuh / Koprivnica


vrijeme: 03.11.2017. - 03.12.2017.
mjesto: Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9

Povodom Dana grada Koprivnice u Galeriji Koprivnica, 3. studenoga u 18 sati, otvara se izložba Zlatko Prica: Pečuh / Koprivnica.

Zlatko Prica majstor je iznimna umijeća jedan i od najosebujnijih, najvažnijih i najpoznatijih hrvatskih slikara druge polovice prošloga stoljeća. Povodom 101. obljetnice njegova rođenja predstavljamo radove iz Pečuha, grada u kojem je rođen 26. lipnja 1916. godine. Njegov izniman slikarski opus predstavit ćemo u Galeriji Koprivnica i približiti važne i jedinstvene cikluse njegova stvaralaštva nadahnute i potaknute traganjima za njemu svojstvenim načinima interpretacije doživljaja.

Pricu je inspirirao pejzaž u kojem su uvijek prisutne ljudske figure intenzivnog kolorita i naglašene simbolike. Iako je izrastao iz kruga takozvane šarene zagrebačke umjetničke škole upravo zbog kolorita koji toliko karakterističnog u Pricinu izričaju, kritika često nije imala razumijevanja za njegove stvaralačke postupke. U sklopu izložbe predstavit ćemo i crteže koprivničkog ciklusa koji su nastali 1941. a objavljeni su nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, u grafičkoj mapi ,,Ljudi iz logora Danica''.

Svečano otvorenje izložbe bit će ovog petka (3.11.) u 18 sati u Galeriji Koprivnica, a izložbu možete posjetiti do 3.12.2017. godine. 

(D.H.F., 30.10.2017)

Tagovi: zlatko prica