predavanje, tribina

Ruth Noack: Globalna kustoska praksa / Muzej u školi


vrijeme: 31.10.2017.
mjesto: Split, Galerija umjetnina

Galerija umjetnina Split priređuje predavanje Ruth Noack - Globalna kustoska praksa / Muzej u školi. Predavanje će se održati u utorak, 31. listopada 2017. u 19 sati.

U posljednjih petnaest godina, muzeji zapadne demokracije iskazali su novo zanimanje za širenje publike izvan opsega obrazovane srednje klase. No, istraživanja pokazuju kako se unatoč inovativnom edukacijskom programu i suvremenim pristupima širenju publike, u smislu jednakog pristupa zadovoljstvu i znanju sadržanim u muzejima, malo toga promijenilo. Da li u ovom pogledu pravi korak može biti uvođenje muzeja u škole? Predavanje je koncipirano na razmišljanjima utemeljenim na  praktičnom iskustvu rada u tom području, koje je nadahnulo nekoliko primjera ne-zapadne muzejske prakse.

Ruth Noack, autorica, kritičarka umjetnosti, sveučilišna predavačica, organizatorica izložbi od 1990-ih, stručno je osposobljena kao vizualna umjetnica i povjesničarka umjetnosti. Noack je bila kustosica documente 12 (2007.). Trenutno razvija Ghosting the Nation za Fransa Hals-De Hallena (2018) i u procesu je stvaranja nove institucije, Muzej u školi (koja se planira otvoriti 2020.).
Voditeljica je suvremenog kustoskog umjetničkog programa na RCA/London (2012-13), a radila je i kao voditeljica istraživanja za EU-projekt MeLa – Europski muzeji u dobu migracija. Bila je profesorica u u AVU / Prag (2013-14), vodila je Internacionalni kustoski tečaj na Gwangju Biennalu (2014) a od 2017 vodit će kustoski tečaj na Internacionalnoj ljetnoj akademiji u Salzburgu. Od 2015. godine predaje na DAI/Arnhem.
Noack je bila predsjednica austrijske sekcija AICA (2002.-3.), bila je članica brojnih žiria, među njima za CCAA, te je izabrana za specijalistički staž na Institutu Goethe u Salvador da Bahia početkom 2017.
Rad Ruth Noack je opsežno publiciran, što uključuje i knjige poput: Sanja Iveković: Trokut (Afterall Books) i Agentura: ambivalencija, analiza  te Pristupanje muzeju s migracijom u umu (obje 2013.).
 
https://www.facebook.com/galerija.umjetnina.split

(D.H.F., 30.10.2017)

Tagovi: Ruth Noack