najave

Barutana 017


vrijeme: 02.11.2017. - 08.11.2017.
mjesto: Osijek; Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
organizator: M-art u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti

Prije dvije godine pokrenuta suradnja udruge M-art i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku nastavlja se  programom Barutana 017 koji će se ove godine održati od 2. do 8. studenoga. Ulaz je slobodan!

Nomadsku povijest projekta koji je pod nazivom Barutana 06 pokrenut 2006. godine kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane te je prvotno zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, prethodnih su godina obilježili zaboravljeni i napušteni prostori u kojima su se u improviziranim i često neadekvatnim uvjetima realizirali programi kojima su se predstavili brojni sudionici hrvatske izvaninstitucionalne scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja.

Kako je 2011. godine programska inicijativa oživljavanja prostora Barutane bila primorana napustiti prostor za koji je osmišljena, od tada su se različiti izvedbeni projekti, koncerti, projekcije, razgovori i predstavljanja realizirali u prostorima kroz koje se ujedno mapiralo tragove nekih od preostalih, ali neaktivnih prostora kulturne i društvene povijesti grada: nekadašnje predvorje devastiranoga kina Zvečevo, plesna dvorana privatiziranoga i devastiranoga hotela Royal, nekadašnja kongresna dvorana Studentskog centra, te nedovršeni, budući Kulturni centar Eurodom.

Pored naglašavanja važnosti prenamjene arhitektonske baštine u aktivan prostor suvremene kulturne produkcije i razmjene, zbog čega projekt inzistira na svome prvotnom nazivu, izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak značajnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi. Stoga se u nedostatku prostora namijenjenog djelovanju udruga i organizacija nezavisne kulture, u realizaciji desetog izdanja programa, učinio zaokret u odnosu na dotadašnju praksu te se provedba programa u svom jubilarnom izdanju odvijala u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti.

Nastavljajući započetu suradnju, ujedno naglašavamo otvorenost Muzeja likovnih umjetnosti prema akterima izvaninstitucionalne kulture, što vidimo kao jedan od važnih koraka u daljnjem afirmiranju Muzeja kao sve aktivnijeg poticatelja i generatora različitih vidova suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi. Također, ovom suradnjom nastojimo ponovno naglasiti kako su modusi kontinuiranoga prilagođavanja, snalaženja i iznalaženja novih načina za provedbu programa nezavisne kulture neiscrpni, ali i da ih je potrebno shvatiti kao poticaj za stvaranje i omogućavanje dugoročno kvalitetnijih i stabilnijih uvjeta rada, primjerenih vrsnoći programa odnosno uloženom angažmanu i umjetničkim ostvarenjima sudionika koji se predstavljaju ove, kao i prethodnih godina.

Tako će se u Muzeju likovnih umjetnosti u programu Barutana 017 od 2. do 8. studenoga ponovno moći vidjeti sažeti izbor programa kakav je Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj poput festivala ili manifestacije, već kao stalna programska platforma.
 
Program:
 
2. studenoga - 19 sati - projekcija
Prikazivanje Tomislava Gotovca
uvodno predavanje: Darko Šimičić / Institut Tomislav Gotovac
 
3. studenoga - 19 sati - zvučna izvedba
Povratak drugačijega pamćenja
Marko Jović/Xtematic
 
3. studenoga - 19 sati - zvučna instalacija
Dürüm Organum: Horses On Beaches Of Uludag And The Girl From Wild Things
Niko Mihaljević
 
4. studenoga - 19 sati – kazališna izvedba
Folk Acts
autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec
kazališni performans za glumicu Natašu Dangubić i kafansku pjevačicu Višnju Vitas
 
5. studenoga - 19 sati - plesna izvedba

Anatomija mačke
autorski projekt Petre Hraščanec i Ksenije Zec
 
6. studenoga - 19 sati - projekcija
Pad u vrijeme
pet filmova hibridne forme
Boris Poljak i Damir Čučić
 
7. studenoga - 19 sati - projekcija
Grozd
sedam apstraktnih filmova
Boris Poljak i Damir Čučić
 
8. studenoga - 19 sati - projekcija
Simfonija  grada
mala antologija hrvatskog eksperimentalnog filma (eksperimentalni  film, ritam, glazba i zvuk)
koncepcija i uvodno predavanje: Ivan Paić
 
Mjesto održavanja programa: Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek

Barutana 017 realizira se sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske
 

(R.P.B., 30.10.2017)