obavijest

Promocija Kataloga numizmatike Gradskog muzeja Sisak


vrijeme: 31.10.2017.
mjesto: Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10

U povodu obilježavanja 1755. godina od osnutka rimske carske kovnice u Sisciji Gradski muzej Sisak organizira promociju Kataloga numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji autora Zdenka Burkowskog, koja će se održati u utorak, 31. listopada 2017. u Gradskom muzeju Sisak, s početkom u 12 sati.  

Ove godine Gradski muzej Sisak obilježit će 1755. godina od osnutka rimske carske kovnice u Sisciji. Naime 262. godine car Galijen je u Sisciji, današnjem Sisku, osnovao carsku kovnicu novca koja je sljedećih 160 godina kovala zlatni, srebrni i brončani novac koji je bio u upotrebi u cijelom Rimskom Carstvu, ali i van Carstva što potvrđuju pronalasci novca s oznakom siscijske kovnice u Skandinaviji i Indiji.

Kako bi obilježili ovu značajnu obljetnicu Gradski muzej Sisak organizirao je niz aktivnosti koje uključuju promociju Kataloga numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji autora Zdenka Burkowskog, te niz predavanja pod naslovom „Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije“ koje će održati nekoliko eminentnih numizmatičkih stručnjaka.

Katalogom numizmatike Gradskog muzeja Sisak, svezak 2: Razdoblje carske kovnice novca u Sisciji obrađen je i predstavljen izbor novca kovan u ovoj carskoj kovnici, od polovice 3. do kraja 4. stoljeća, uz istovremeno predstavljanje poznatih i manje poznatih činjenica o rimskim carevima.

Ciklus predavanja Rimska carska kovnica u Sisciji – 1755 godina kasnije započet će 9. studenoga 2017. predavanjem pod nazivom „Utjecaj siscijske kovnice na cirkulaciju rimskog novca“ Miroslava Nađa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

http://www.muzej-sisak.hr/

 

(D.H.F., 27.10.2017)