Preskočite na glavni sadržaj

Studio 3LHD preuredio i uselio u bivše kino Urania

Studio 3LHD je uz 25. obljetnicu osnutka, koju slavi u subotu, 23. studenog, uselio u nove prostore, na mjesto bivšeg kina Partizan, odnosno Urania, koje nakon njihove rekonstrukcije, kako najavljuju, neće biti samo ured nego i prostor od javnog interesa.
vrijeme: 21.11.2019.
mjesto: Zagreb, Kvaternikov trg 3
url: https://www.3lhd.com

Iz Studija ističu kako je preseljenje na Kvaternikov trg za njih bio veliki iskorak, a rekonstrukcijom zgrade htjeli su stvoriti novi prostor Urania - prostor kreacije.

Kažu da će to postati mjesto koje će umjetnost, kulturu, arhitekturu, dizajn i ostale kreativne struke približiti širem krugu ljudi, a vjeruju da će funkcionirati i kao nova točka okupljanja i aktivacije tog dijela grada. Ondje će se održavati edukativne radionice, izložbe, predavanja, projekcije i razna događanja otvorenog tipa

Staro kino na toj adresi bilo je jedno je od mnogih izgrađenih početkom 20. stoljeća u okviru urbanih blokova zagrebačkog donjeg grada. S otvaranjem multiplex kina gotovo sva su takva kina propala, zatvorena su, srušena ili prenamijenjena.
U rekonstrukciji zgrade kina Urania zadržana su tri od četiri postojeća volumena, ulazni lobby, glavna dvorana i prateći uredski prostori, a novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulazni prostor kina.

Uz uredske prostore za nekoliko tvrtki, nova Urania bit će javni prostor otvoren za lokalnu zajednicu, stanovnike i turiste, opremljen multimedijom i malom tribinom te povezan s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom.

3LHD je interdisciplinarni arhitektonski ured, sa serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom zadnjih dvadesetak godina. Studio ima integrativni pristup projektima i smatra da osim funkcionalnih, arhitektura mora odgovarati i na mnoga druga pitanja. Rade tako da istražujući najprimjereniji koncept pokušavaju stvoriti novu vrijednost, uvijek rade svojevrsni prototip, koji je nekad redizajn, a nekad istraživački poduhvat. (Hina)