izložba

Izložba slika Marjana Gumilara u Varaždinu


vrijeme: 27.10.2017. - 12.11.2017.
mjesto: Varaždin, Galerija Zlati ajngel

Otvorenje izložbe slika Marjana Gumilara održat će se u Galeriji 'Zlati ajngel' u Varaždinu u petak, 27. listopada u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. studenoga 2017.

„… U biti Gumilara permanentno zaokuplja problematika gledanja koja izvire iz odnosa oka i pogleda, iz biološke determiniranosti na jednoj strani i mentalnog procesa na drugoj. U tom intimnom, osobnom, trajnom dijalektičkom procesu kojeg je nemoguće objasniti i prenijeti drugom, počiva fenomenološki i strukturalni problem u kojem je teško dokučiti razliku između onog što jesmo i onog što vidimo, odnosno što smo mi u tome što gledamo. Tu se stvara paradoks kojeg je najbolje odrediti Lacanovim riječima: „ono što gledam nije nikad isto što hoću vidjeti“. A to je čarolija slike…“  (izvod iz teksta Nadje Gnamuš - Razmislek ob slikah Marjana Gumilarja) 

MARJAN GUMILAR je rođen 1956. godine u Murskoj Soboti. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Rihard Jakopič za slikarski opus. Diplomirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani i od 1987. do 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Usavršavajući se, kao stipendista više puta boravi u Parizu i New Yorku, a istovremeno samostalno i skupno izlaže u Sloveniji i inostranstvu. Od 2007. godine predaje crtanje na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, da bi od 2015. do 2017. bio imenovan predstojnikom odjela za slikarstvo. Višestruko je nagrađivan, a živi i radi u Ljubljani. Ove je godine gost predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Katalog (.pdf)

(D.H.F., 26.10.2017)

Tagovi: marjan gumilar