Preskočite na glavni sadržaj

Zadar: Okrugli stol uz izložbu 'Kostimografije iz predstave Alisa i Bijeli zec'

U četvrtak, 21. studenog, u 17 sati, u Edukativnoj dvorani Kneževe palače će se održati okrugli stol na temu 'Alisa u  književnosti, filmu i kazalištu'. Namijenjen je učenicima i studentima, profesorima, te svim zainteresiranima za likovnu i kazališnu umjetnost i široj javnosti.
vrijeme: 21.11.2019. 17 h
mjesto: Zadar; Kneževa palača
url: http://www.nmz.hr
Gosti: Mario Županović (film), Ana Županović (književnost), Marija Šarić Ban (kazalište i likovna umjetnost), Irena Marušić Baković (likovna umjetnost, slikarstvo u edukaciji), Lucija Sekula (muzejska


Zamišljen je kao Luda čajanka (scena iz predstave Alisa i Bijeli zec). Uz čaj i kolačiće vodit će se razgovor o:


Kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije? Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu? Da li kostim u tom izmijenjenom obliku nalazi mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak? Važnost  suradnje školskih i muzejskih institucija? Književna tema, likovna i scenska umjetnost  u razvoju kreativnosti ?


Izložbom Kostimografija iz predstave Alisa i Bijeli zec autorica Marija Šarić Ban istražuje i dokumentira, izlaže i educira na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti. Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u istraživanju u suvremenim umjetnostima, kako likovnim tako i izvedbenim, te dovodi do formiranja novo-starih, inovativnih formi i potrebe za arhiviranjem i formiranjem muzejskih arhiva i fundusa. Takvim koncepcijama izložbi i projektima otvaraju se pitanja: kako umjetnici izdvajaju sadržaje, medije i teme, što se događa s nositeljima vizualnog identiteta kazališnih predstava i scenskih djela, kostimografijom i scenografijom, kad predstava nije više na životu, jesu li su to samo izgubljeni predmeti, skice u fundusima ili mogu nastaviti život u izmijenjenim prostorima i funkcijama, u kojim su odnosima arhivi, fundusi, sjećanja i pamćenja, stvaramo li na taj način paralelne povijesti umjetnosti, paralelne svjetove? Jesu li arhivi tek pomoćno sredstvo arheologije znanja te na koji način u galerijskom, muzeološkom, umjetničkom i scensko-izvedbenom kontekstu, rekonstruiraju izrečeno ili zaboravljeno.


Izložena kostimografija za navedenu predstavu je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju Zadar. To je takav  prvi projekt u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, što govori o održivosti i razvoju Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode .


Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ-a u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti  te razvoja muzejskih suvremenih praksi.


Izložbeno - edukativni projekt  je realiziran u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana i rođendana Narodnog muzeja Zadar u suradnji Narodnog muzeja Zadar, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, autorice Marije Šarić Ban, pedagoginje Lucije Sekula i etnologinje Jasenke Lulić Štorić.


Marija Šarić Ban


Osim okruglog stola, u organizaciji OŠ Zadarski otoci, a u sklopu projekta Muzej u školi, u 11.00 sati u Samostanu Sv. Frane, Zadar, održat će se peta po redu „Čestitka voljenom gradu“, nastup DFS Donatići i izložba na temu „Zadar u mreži mira“.