predstavljanje, projekcija

Hrvatske manjinske koprodukcije na 60. festivalu DOK Leipzig


vrijeme: 30.10.2017. - 05.11.2017.
mjesto: Njemačka; Leipzig

Hrvatske manjinske koprodukcije 'Aerodrom' Michaele Müller i 'Manivald' Chintis Lundgren borit će se za nagrade u međunarodnom natjecateljskom programu kratkometražnih animiranih filmova, dok će 'Mogu si to jako dobro zamisliti' Daniela Šuljića biti prikazan u programu Post-Angst.

Od 30. listopada do 5. studenog u Leipzigu se održava 60. jubilarno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. Radi se o jednom od najznačajnijih europskih festivala ove vrste na kojem će biti prikazana i tri hrvatska naslova.
 
U međunarodnom natjecateljskom programu kratkometražnih animiranih filmova gledatelji će imati priliku vidjeti manjinske koprodukcije Aerodrom Michaele Müller (hrvatski koproducent je Bonobostudio) i Manivald Chintis Lundgren (hrvatski koproducent je Jadranska animacija). Pobjednika u ovoj kategoriji osim Zlatne golubice očekuje i novčana nagrada od 5.000 eura, a projekcije u Leipzigu za oba će filma ujedno biti i njemačke premijere.
 
Mogu si to jako dobro zamisliti selektiran je u program Post-Angst koji je posvećen naslovima što se kroz fikciju i dokumentarni izričaj bave svakodnevnim životom u strahu, antropomorfnim strahovima i opsesivno-kompulzivnim poremećajima te istovremeno nude načine kako ih pobijediti. Animirani film Daniela Šuljića nastao je 2003. godine, a pripovijeda priču o ocu koji zamišlja očaj koji bi osjećao kada bi izgubio svoju kćer.
 
Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te master classeve kao i različita popratna događanja.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 26.10.2017)