financiranje

Eurimages podržao tri hrvatske koprodukcije


vrijeme: 20.10.2017.
mjesto: Skoplje

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 148. sjednici, koja je održana od 16. do 20. listopada u Skoplju, podržao ukupno 22 dugometražne europske filmske koprodukcije, a među njima su i tri hrvatske.

To su većinska 'Država?' redatelja Vinka Brešana u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Poljske, koja je podržana s iznosom od 240 000 eura te dvije manjinske: 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' redateljice Teone Strugar Mitevske, koprodukcija između Makedonije, Belgije i Hrvatske koja je podržana iznosom od 224 000 eura te film 'Otac' Srdana Golubovića koprodukcija između Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske i Slovenije koja je podržana iznosom od 240 000 eura.
 
Dugometražni igrani film Država? redatelja Vinka Brešana nastaje prema scenariju Mate Matišića i u produkciji Interfilma.
 
Hrvatski koproducent filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske je Spiritus movens, a film nastaje u makedonsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji.
 
Otac srbijanskog redatelja Srdana Golubovića film je inspiriran istinitim događajem, a uz režiju, Golubović zajedno s Ognjenom Sviličićem potpisuje i scenarij. Producentica filma je Jelena Mitrović, koproducenti su Aleksandar Ris (producentska kuća Neue Mediopolis Filmproduktion iz Njemačke), Čedomir Kolar (ASAP Films iz Francuske), Boris T. Matić (Propeler film iz Hrvatske) i ZDF Arte televizija. Direktor fotografije je Aleksandar Ilić, scenograf je Goran Joksimović, a kostimografkinja Ljiljana Petrović.
 
Cijeli popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 25.10.2017)