Preskočite na glavni sadržaj

Biserka Vranić - Izložba tkanica 'Provuci/protegni'

U četvrtak, 21. studenog 2019., u 20 sat, HUIU galerija u Puli, organizira otvorenje izložbe tkanica „Provuci/protegni“ Biserke Vranić. Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2019.
vrijeme: 21.11.2019.
mjesto: HUIU galerija, Zagrebačka 27, Pula
url: http://www.huiu.hr/

Biserka Vranić, koja djeluje pod nazivom BIBA ručno tkanje, predstavlja se izložbom tkanica „Provuci/protegni“. Tkanice istkane od odbačenih traka, kojima je sudbina već bila zapečaćena, dobile su novi oblik života karakterističnog potpisa vrhunske poznavateljice tehnika tkanja. Tkanice koje svojom veličinom, reljefom i zanimljivim odsjajem dvobojnog tkanja mogu preuzeti ulogu dekorativnih tapeta kao i umjetničke instalacije pružaju jednu novu dimenziju i doživljaj u prostoru u kojem ih autorica postavlja. Uz tkanice Biserka će izložiti tkane šalove od prirodnih materijala kao što su pamuk i vuna.

Specifičnost i bogatstvo njena rada najbolje je opisano u tekstu Tine Širec:
“Pod nazivom BIBA TKANJE, prepliće se priča o tradicionalnom i suvremenom tkanju s autorskim pristupom, vođenim rukom i idejom Biserke Vranić, pulske kreativke i „tkalje s dušom“. Tradicionalnu tehniku i vještinu tkanja na tkalačkom stanu nitima prirodnih materijala, autorica nadgrađuje suvremenim oblikovanjem, reciklažom ili umetanjem plodova prirode našeg podneblja, kojima oblikuje dekorativne detalje, a oni decentno, ali vrlo upečatljivo potpisuju njen rad. Biba svojom manirom prepleta tradicionalne tehnike i suvremenog oblikovanja ulijeva nadu za očuvanjem nematerijalnih oblika baštine poput starih zanata i vještina ovih područja. Važnost takve prakse danas je neophodna, a njena je vrijednost neupitna.”

https://www.facebook.com/events/419354675409949/