izložba

'Dijalog na kvadrat', izložba


vrijeme: 27.10.2017. - 10.11.2017.
mjesto: Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b

U petak, 27. listopada 2017. u 19 sati, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci otvara se izložba iz ciklusa Dijalog na kvadrat. Na izložbi sudjeluju: Silvija Đolonga, akad. slikarica (HR), Andrej Kurtin, akad. slikar (HR), Peko Nikčević, mr. kiparstva (CG), Luka Klikovac, diplomirani grafičar, fotograf (SRB).

Dijalog na kvadrat: Silvija Đolonga, Luka Klikovac, Andrej Kurtin, Peko Nikčević

U kulturi spektakla, množini političara-performera i instant obećanja o brzom uspjehu, nulom ne bi htio biti nitko. Pa ipak nula djeluje kao simbolička opreka današnjem horror vacui, zasićenosti upitnim slikama i ikonama. Nalikuje bestežinskom stanju, s one strane neprestane nestabilnosti koje se širi kroz izazove i natjecanja, rivalstvo i meku kontrolu, pojedince postavljajući jedne nasuprot drugima i prolazeći kroz svakog ponaosob, dijeleći ih izunutra. Pojedinci, individualne osobe (individuals) su postali podjeljenici, dividualne osobe (dividuals), a mase – uzorci, podaci, tržišta, ili 'banke'.  Tome nasuprot, niti djeljiva, niti množiva, nula ostaje povijesno neizbrisiva. U društveno-kulturološkom smislu prisutna je kao svakodnevna poštapalica, filozofska zavrzlama, neosporiva književno-istraživačka tema. Izdvaja se i kao umjetnička strategija, popularna od avangardi (poput Maljevičevog Bijelog na bijelom) do poslijeratnih minimalističkih ili konceptualnih promišljanja o praznini, ništavilu i prostorima tišine.

U našem slučaju 'nula' nastaje kroz nadovezivanje radova četvero umjetnika u ciklusu HDLUR-a, Dijalog na kvadrat. Već od ranije djelujući u tandemu (Tri mrtva, tri živa, Mali salon, 2013.), Silvija Đolonga i Andrej Kurtin, riječki autori srednje generacije ovom prilikom izlažu sa Pekom Nikčevićem (Nikšić, 1959.) i Lukom Klikovcem (Beograd, 1988.) na zajedničkom istraživanju 'nule', njezinih estetskih obličja i simboličkih pandana. Nula je drugačija od bilo kojeg drugog broja, dopušta nam da zavirimo u neizrecivo i beskonačno. (…) Nula je moćna jer je blizanka beskonačnosti. Beskonačnosti i nula jednake su i suprotne, yin i yang. Jednako su paradoksalne i uznemirujuće. Najveća pitanja znanosti i religije pitanja su o ništavilu i vječnosti, praznini i beskraju, nuli i beskonačnome. Sukobi oko nule žestoko su potresali temelje filozofije, znanosti, matematike i religije.  Samo naoko nedužna oznaka, nula u sebi stapa sve i ništa, totalitet i potpunu entropiju. Djeluje kao meditacija o početku i kraju, smrti i beskonačnosti, kraćenju i usporavanju vremena u vremenu u kojem vremena nemamo. Na izložbi se pojavljuje kroz različite medije i umjetničke pristupe, umetnuta u neobičnu atmosferu zaborava. Zaboraviti teritorijalne granice i granice zamišljanja, zaboraviti sebe. Prepustiti se nuli, ulasku u paralelne svjetove... Tako i izložbeni postav poprima formu prolaza, prostorno-vremenskog procjepa. (...) (Ksenija Orelj) 

Izložba će biti otvorena do 10. 11. 2017.

http://hdlu-rijeka.hr/

(D.H.F., 25.10.2017)