projekcija

Dvije filmske varijacije na Johna Cagea na Kratkim slikama


vrijeme: 26.10.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Za kraj listopada Kratke slike donose filmove dviju filmašica, Ance Mirune Lăzărescu (Rumunjska) i Manon de Boer (Belgija), koje svojim filmovima tematiziraju rad avangardnoga kompozitora Johna Cagea. Nagrađivani filmovi 'Jednoga dana danas će biti nekoć', koji prati orgulje koje akord po akord izvode Cageov 639 godina (!) dug koncert te 'Razmišljati o drvu, razmišljati o metalu' koji prati američku perkusionisticu Robyn Schulkowsky, na rasporedu su u četvrtak, 26. listopada, u 19.30, u MM centru.

Među ruševinama jedne njemačke crkve, akord po akord, orgulje sviraju kompoziciju Organ2/ ASLSP Johna Cagea, koncert dug 639 godina, a koji će, bez prekida, trajati sve do 2640. godine. Film Jednoga dana danas će biti nekoć (Es wird einmal gewesen sein) A. M. Lăzărescu prepun je komičnih i apsurdnih elemenata. S jedne strane, tu su dugotrajne i pretjerano intelektualne borbe između inicijatora projekta, a s druge strane je konkretan prakatičan rad volontera i pomoćnog osoblja koji obavljaju sve zadatke povezane s ovakvim pothvatom. Iako koncert niti jedno ljudsko biće neće moći poslušati do kraja, niz Cageovih poklonika, ulaže izniman trud (i novac), u realizaciju i održavanje ovog nadrealnog projekta, za njih je on otok usporavanja, slobodan prostor u kojem se mogu suočiti s vlastitim stavovima prema vremenu.
 
Sam naslov filma Manon de Boer Razmišljati o drvu, razmišljati o metalu (Think about Wood, think about Metal), citat je slavnog Johna Cagea, a u središte pozornosti stavlja američku perkusionisticu, Robyn Schulkowsky, koja je surađivala s John Cageom, ali i Karlheinzom Stockhausenom, Johnom Zornom i Christianom Wolffom. Glazbene improvizacije R. Schulkowsky čine soundtrack filma, koji rezonira s dubljim istraživanjem ritma i nelinearnog vremena. Film postaje prostor koji nosi zvuk, stvara vrijeme i mjesto, a koncentracija i pozorno slušanje istaknuti su kao osnovni elementi kreativnog procesa.
 
Kratke slike održavaju se svakog četvrtka u 19.30 kroz 4 različite programske cjeline, a filmske varijacije na J. Cagea prikazuju se u sklopu cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a, koja donosi radove iz područja eksperimentalnog filma i videa.
 
Više informacija potražite ovdje.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 25.10.2017)