Preskočite na glavni sadržaj

Zadnji blok Antisezone 19 – suvremeni ples u MSU

Antisezona19, suradnički kurirana od grupe nagrađivanih plesnih umjetnica, 22. i 23. studenog dovodi na scenu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu zanimljive i snažne autorske i izvođačke projekte suvremenog plesa i inovativnih izvedbenih formata: 'Podivljalo', 'Cruel, cruel nature', 'Bella ciao'.
vrijeme: 22.11.2019.
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona
url: https://www.facebook.com/antisezona19/
Antisezona19 projekt je eminentnih plesnih umjetnica i plesnih kuratorica Sonje Pregrad, Ane Kreitmeyer, Silvije Marchig, Zrinke Šimičić Mihanović i Ive Nerine Sibile nastao u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti.
 
Na programu zadnjeg ovogodišnjeg bloka, koji će se održati 22. i 23. 11. su premijera i dvije reprize.
 
„Podivljalo“ je novi rad Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer, trentačno najnagrađivanijih plesnih umjetnica na hrvatskoj sceni (za zajednički rad „Tamo vani i ovdje unutra“ - Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju izvedbu Sonji Pregrad, a predstava „Sve četiri za jedno“ Ane Kreitmeyer nagrađena je strukovnom nagradom Udruge plesnih umjetnika kao najbolja predstava 2019). Uz autorice, „Podivljalo“ izvodi plesačica Ana Mrak, a snažan autorski tim uključuje dramaturginju Ninu Gojić, glazbenicu Anu Horvat i  vizualnog umjetnika Marka Gutića Mižimakova. Za „Podivljalo“ autorice kažu da je “opera diranja - spekulativna forma koja je utočište za superheroine dodira i njihove moći senzoričko-senzualnog science fictiona. Jednim dijelom to je pejzaž u kojem svjetlo, prostor, zvukovi, tekstovi, tijela i objekti sačinjavaju različita tkiva jednog tijela osjeta, a drugim je i reakcija na to kako svijet u 2019. dodiruje naša (plešuća) tijela “

Drugi dan ovog bloka – 23. 11. – donosi dvije reprize: „Cruel, cruel nature“ koreografkinje Zrinke Šimičić Mihanović, koja svoje predstave temelji na proučavanju prirodnih, organskih, razvojnih načina kretanja, stvarajući predstave u kojima tijelo i priroda rezoniraju na duboko povezan način. Ova je predstava nastala u suradnji s plesačicom i vokalisticom Lanom Hosni, vizualnom umjetnicom Martinom Mezak, te glazbenikom Adamom Semijalcom.
Kao završni program večeri i ovogodišnje Antisezone19, predstave je „Bella ciao“, plesne autorice Silvije Marchig, nastale u suradnji s IMRC kolektivom, jedinim profesionalnim ansamblom na zagrebačkoj plesnoj sceni koji  uključuje plesače ne-standardnih fizičkih  mogućnosti. „Bella ciao“ duhovita je, rasplesana, neočekivana, provokativna i katarzična predstava, koja je „rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Istoimena talijanska revolucionarna pjesma stoji u naslovu i u predstavi kao simbol borbe i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela, opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Ovaj jedinstveni kolektiv, kao umjetnički i edukacijski projekt, gostujući po brojnim plesnim i kazališnim festivalima ostvaruje značajan utjecaj na hrvatsku izvedbenu scenu, pomičući granice koreografije i plesnog tijela i promovirajući inkluzivne društvene i umjetničke prakse.
 
Antisezona20 je u pripremi i nastavlja se u travnju 2020. Projekt je podržan od Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a dio je Life Long Burning EU projekta, programska linija Performance Situation Room