predstavljanje, projekcija

Domaći naslovi na festivalu Eastern Neighbours u Nizozemskoj


vrijeme: 01.11.2017. - 05.11.2017.

Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) održava se od 1. do 5. studenog u Hagu, te u raznim sekcijama prikazuje osam hrvatskih filmova. Osim toga u sklopu programa nazvanog ENF na putu (ENF On Tour) 29. listopada u Utrechtu će se prikazati domaći film koji je prošle godine otvorio ENFF, 'Sve najbolje', a na projekciju dolazi i redateljica Snježana Tribuson.

U sekciji nazvanoj 'Novi glasovi - dugometražni igrani filmovi' (New voices - feature length films) prikazat će se višestruko nagrađivani Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Trampolin Katarine Zrinke Matijević i slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Nukleus Film).
 
Još jedan naslov Katarine Zrinke Matijević prikazuje se i u sekciji 'Granice u nama' (Borders Within Us). Riječ je o dokumentarnom filmu Iza lica zrcala, a redateljica će oba svoja naslova osobno predstaviti na festivalu u Hagu. Uz ovaj, u istoj se sekciji prikazuje i kratkometražni igrani film Plavi Petar Marka Šantića.
 
Dva se domaća naslova prikazuju i u sekciji kratkometražnog igranog filma, a riječ je o animiranoj Ježevoj kući Eve Cvijanović i kratkometražnom igranom filmu, slovensko-hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, Sretno, Orlo! redateljice Sare Kern (hrvatski koproducent je Kinorama).
 
Osim toga, a uoči samog ENFF-a, 29. listopada u Utrechtu prikazat će se Sve najbolje Snježane Tribuson - još jedan hrvatski film koji je prošle godine otvorio festival u Hagu. Redateljica će osobno pozdraviti publiku na projekciji koja je u Filmtheater ‘t Hoogt zakazana za 19 sati.
 
Svi navedeni filmovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još ili nisu članice Europske unije ili su joj nedavno pristupile, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno.
 
Više infomacija o festivalu pogledajte na njegovim službenim stranicama, a svi detalji o rasporedu projekcija hrvatskih filmova dostupni su ovdje.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 24.10.2017)