nagrada

Proglašeni pobjednici 6. DUff-a


vrijeme: 22.10.2017.
mjesto: Dubrovnik

Stručni žiri koji je dodijelio osam nagrada odlučivao je u sastavu Ahmed El Ashwah, Marijana Jakovljević i Andrea Štaka dok su o nagradama Djeca biraju i Nagradi publike odlučili sami gledatelji DUff-a.

U kategoriji animiranog filma za uzrast do petnaest godina stručni je žiri najboljim proglasio Mudante polarnog medvjeda grupe autora iz Associazione Avisco, Italija, 'simpatičan, duhovit, kratak, domišljat, šarmantan, gotovo savršen film', a kod starijih autora Dr. Sveznalica Lucije Majnarić i Marije Nikolić iz FKVK Zaprešić, 'koji koristi nove tehnologije u animaciji da bi na kritičan način prenio bitnu političku poruku'.
 
Najbolji je dokumentarni film u mlađoj kategoriji Nakon 15 Ivone Jakovljev, MG OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, 'socijalno osviješten, s angažiranom porukom, koji ima nešto važno za reći i to čini na veoma šarmantan način', a u starijoj Spavači izgubljene svakodnevice Larise Šmitran, ALU Zagreb, 'koji se bavi društveno ranjivim skupinama na pametan, a izrazito filmski način: kadriranjem, zvukom i odabirom protagonista'.
 
Najboljim igranim filmom autora do petnaest godina proglašen je Otkačeni otok grupe autora iz Škole filma Šipan, 'u kojem djeca odlično glume, scene su realne, a ipak smiješne, dok su lokacije i mediteranska atmosfera veoma uvjerljive' te je dodijeljeno i posebno priznanje filmu Šaptač grupe autora iz JU Prva osnovna škola Srebrenik, Bosna i Hercegovina, 'filmu s malim budžetom, ali velikim šarmom'. U skupini autora od šesnaest do dvadeset godina najbolja je samostalna autorica Lana Bregar iz Slovenije, s radom Bijeli kupaći kostim, 'tematski izazovnim  filmom koji uspijeva izraziti unutarnji sukob mlade žene jakim filmskim sredstvima, filmom punim  emocija i sjajne atmosfere'.
 
U otvorenoj kategoriji u kojoj su se natjecali pripadnici obje dobne skupine, pobjedu je odnio Viktor Mršić, Recycle Bin Muviez, Hrvatska za film Orao i lisica, 'za film koji je veoma poetičan i moćan, u kojem su svi elementi filmskog jezika upotrijebljeni i fino usklađeni, snažnog unutrašnjeg ritma, s veoma uvjerljivom uporabom posebne tehnike unutar fotografske slike', dok je posebno priznanje dobio Hrvoje Bazina, Pecara film, Bosna i Hercegovina, za film Neopipljiv, 'romantičan film pun boja, vica i nade, a posebno se svidjela upotreba papira u realnom settingu'.
 
Pobjednik je šestog Dubrovnik Film Festivala i osvajač Grand Prix-a animirani film Na ulicama Barreda grupe autora ANILUPA / EB Alegria School iz Portugala, 'koji pokazuje da i djeca tog uzrasta mogu ne samo raditi u toj tehnici, nego da to mogu raditi izvrsno i s puno kreacije, lutke su napravljene s ljubavlju i pažnjom, a tema je vrlo ozbiljna ali i prikladna za sve uzraste, film odiše humanošću, zajedništvom i suosjećanjem'.
 
Nagradu za najbolji animirani film dubrovačka su djeca dodijelila radu Proxima b grupe autora iz OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, Koprivnica.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 24.10.2017)

Tagovi: nagrada, duff