Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan arhiva u Sisku počeo izložbom vinogradarske baštine

''Moslavačko vinogorje - višestoljetna tradicija vinogradarstva" naziv je izložbe čijim je otvorenjem u ponedjeljak, 18. studenoga, Državni arhiv u Sisku počeo obilježavati Tjedan arhiva.
vrijeme: 18.11.2019.
mjesto: Sisak
url: https://dask.hr/

Kako je uvodno rekla ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić, osim što se na tako javnosti približila duga i premalo poznata tradicija vinogradarstva na području Moslavine, Arhiv je istodobno stručno obradio važnu djelatnost u dosad premalo zastupljenome moslavačkom području.

Autor izložbe, arhivar Dinko Džaja prikazao je Moslavinu kao kraj višestoljetne vinogradarske tradicije. Kako bi vinogradari unaprijedili proizvodnju, već su početkom 20. stoljeća utemeljili Hrvatsku vinarsku zadrugu u Voloderu sa sedamdesetak članova, koja je 1962. godine prerasla u snažnu tvrtku "Moslavačko vinogorje".

Iako je tvrtka uspješno poslovala, nakon pretvorbe i privatizacije počeo je njezin pad te se 1999. godine nad njom otvorio stečaj. Kako bi olakšali proizvodnju i plasman svojih vina, moslavački su vinogradari osnovali nekoliko udruga koje i danas djeluju.

Otvarajući izložbu, načelnica Sektora za arhive i digitalizaciju Ministarstva kulture Ivana Prgin je rekla kako je je tema izložbe prilagođena ovom dijelu godine. Dodala je kako izložba svjedoči o uspješnom povezivanju nekoliko baštinskih ustanova.

Osim mnogih vinogradara i građana, na otvorenju izložbe bili su i predstavnici Hrvatskog arhivističkog društva. Prilikom otvorenja minutom šutnje odana je počast vukovarskim žrtvama, a prigodni su program izveli članovi Hrvatskoga pjevačkog društva "Danica", koje kao najstarije sisačko pjevačko društvo proslavlja 150. obljetnicu. Zborom je ravnao Bruno Kvota.

Na kraju svečanosti gostima je na degustaciju bio ponuđeno autohtono moslavačko vino škrlet.

Tijekom Tjedna arhiva Državni arhiv u Sisku otvorio je svoja vrata za sve građane. (Hina)