Preskočite na glavni sadržaj

Ministrica kulture na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koje se održava u sjedištu UNESCO-a u Parizu.
vrijeme: 18.11.2019.
mjesto: Pariz
 


Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je govorila na izlaganju šefova izaslanstava u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine, na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu. 

Podsjetivši kako 18. studenoga Hrvatska odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje kao i svim žrtvama ubijenim tijekom Domovinskog rata, ministrica je ukazala na važnost promicanja mira i tolerancije te svih ostalih vrijednosti za koje se UNESCO zalaže. Ministrica je dodala i kako smo posvećeni dijeljenju svojih iskustava kada se govori o poslijeratnoj obnovi kulturne baštine te da ćemo u tom smjeru podržati napore UNESCO-a u obnovi Mosula u Iraku.
 
Istaknuvši kako Hrvatska podržava inicijative koje je poduzela glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay, ministrica je posebno istaknula napore koji se odnose na stratešku reformu i financijsku konsolidaciju te izrazila očekivanje napretka u provođenju mjera koje osiguravaju slobodu izražavanja i sigurnosti novinara.
 
Istaknula je i kako Hrvatska nastavlja promicati obrazovanje o umjetnosti i kulturnoj baštini kroz UNESCO-ov projekt „Svjetska baština u rukama mladih”. Podsjetila je i kako je u okviru Europske godine kulturne baštine Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO bila domaćin Europskom forumu mladih koji je okupio mlade stručnjake s ciljem promicanja obrazovanja o svjetskoj baštini.

Ministrica je istaknula kako Hrvatska pridodaje veliku važnost očuvanju baštine, stoga je istaknula Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine kao jedan od najvrjednijih normativnih instrumenata UNESCO-a. Putem Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Hrvatska snažno promiče ratifikaciju i provedbu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.Ministrica je dodala i kako će Hrvatska 2020. godine za vrijeme predsjedavanja Vijećem Europske unije biti domaćin konferencije o rizicima upravljanja dobrima Svjetske baštine na kojoj će biti predstavljene inicijative i projekti koji pokreću različite međunarodne organizacije, uključujući UNESCO.

Govoreći o obrazovanju i provedbi cjelovite kurikularne reforme ministrica je dodala kako se ona u prvom redu odnosi na razvijanje osnovnih kompetencija za cjeloživotno učenje, povećanje razine pismenosti učenika, povezivanje obrazovanja sa interesima učenika i potrebama društva. Spomenula je i provođenje Nacionalnog plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te istaknula kako se od ove godine  Hrvatska pridružila CERN obitelji.
 
Govoreći o području prirodnih znanosti ministrica je dodala kako su hrvatski prioriteti usklađeni s UNESCO-ovim aktivnostima na području održivog razvoja, posebno ekologije i zaštite okoliša, zemlje i voda te upravljanja biološkom raznolikošću.
Ministrica kulture sudjelovat će i na Forumu ministara kulture koji se održava 19. studenoga i na kojem će se raspravljati o doprinosu kulture postizanju ciljeva održivog razvoja.  

Za vrijeme trajanja Opće skupštine članovi izaslanstva Republike Hrvatske ciljano sudjeluju na tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske. Tijekom trotjednog zasjedanja rad Opće skupštine organiziran je kroz različite razine sastanaka: plenarna zasjedanja i opće debate, specijalizirana povjerenstva formirana sukladno područjima rada Organizacije i dodatne specijalizirane sastanke.

Izvor:
www.min-kulture.hr