nagrada

'Marija' nagrađena na filmskom festivalu u Gentu


vrijeme: 20.10.2017.
mjesto: Belgija; Gent

Na dodjeli održanoj 20. listopada 'Marija' je osvojila posebno priznanje žirija u glavnoj konkurenciji kratkometražnih igranih filmova 'Europski kratki' (European Shorts).

Inače, ovo je prvi put da je posebno priznanje dodijeljeno u ovoj kategoriji, a Marija u režiji Jurja Primorca dobila ga je zbog, kako stoji u obrazloženju žirija: 'dirljive ironije i urnebesne radnje'. Žiri koji je filmu dodijelio priznanje isti je onaj koji o pobjednicima odlučuje i u konkurenciji dugometražnih igranih filmova, a sastavljen je od redatelja Aurelia Grimaldija, Eytana Foxa i Gusta Van den Berghea te glumice Grete Scacchi, glumca Arnauda Valoisa i montažerke Juliane Lorenz.
 
Radnja Marije bazirana je na svakodnevnici Marinka koji je zaposlen u pauk-službi, gdje s kolegom Antom prevozi nepropisno parkirane aute na zagrebački deponij. Nakon posla Marinko je umoran i osamljen. Pojede nešto, gleda TV, ode na spavanje. I tako iz dana u dan, sve dok u njegov život potiho ne uđe jedna Marija.
 
Uz režiju, Juraj Primorac zajedno s Ivanom Turkovićem-Krnjakom potpisuje i scenarij, a film su na njegovoj beneluškoj premijeri održanoj 13. listopada u Gentu predstavili upravo njih dvojica.
 
44. izdanje prestižnog filmskog festivala u belgijskom gradu Gentu održano je od 10. do 20. listopada, a Grand Prix za najbolji dugometražni igrani film dobio je Zagros, debitantski uradak belgijsko-kurdskog redatelja Sahima Omara Kalifa dok je najboljim kratkometražnim filmom proglašen animirani My Second Eye u režiji Ahmada Saleha.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 23.10.2017)