obavijest

Novi broj časopisa za plesnu umjetnost – Kretanja 27


vrijeme: 24.10.2017. 18 h
mjesto: Zagreb; Akademija dramske umjetnosti, dvorana F22, Frankopanska 22

Nakladnik Hrvatski centar ITI i uredništvo časopisa Kretanja pozivaju sve zainteresirane na promociju Kretanja, jedinog časopisa za plesnu umjetnost u Hrvatskoj. Promocija će se održati u utorak, 24. listopada, u 18 sati, na Akademiji dramske umjetnosti, u dvorani F22, na adresi Frankopanska 22, Zagreb.

Maja Đurinović, urednica broja, ističe kako su Kretanja 27 tematski posvećena Olimpijadi u Berlinu koja se održala 1936. godine. Tematu ovoga broja prethodio je okrugli stol, održan u listopadu 2016. godine, u organizaciji Plesnog odbora Hrvatskog centra ITI. Prevoditeljica tekstova na engleski je Ivana Ostojčić, vizualni identitet časopisa potpisuje Nada Dogan, a izdavač je Hrvatski centar ITI pod vodstvom Željke Turčinović.

Časopis će predstaviti akademik Boris Senker, urednica broja Maja Đurinović i Željka Turčinović.
 
Prvi broj Kretanja tiskan je 2002. i otad izlazi dvaput godišnje kao samostalan broj ili dvobroj. Redakcija Kretanja odlučila je od dvobroja 23/24 časopis kontinuirano tiskati dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. Razlog je tomu to što je sadašnja hrvatska plesna praksa postala vidljivim dijelom europske umjetničke plesne scene, a s druge su strane povijest hrvatske plesne scene i teorijska refleksija o njoj gotovo posve nepoznati europskim gledateljima/čitateljima. Komunikacijom i dinamičnijim i frekventnijim dijalogom s međunarodnim gledateljima i čitateljima putem dvojezičnog izdanja jača se vidljivost i čitljivost najpropulzivnijih ostvarenja hrvatske plesne prakse i teorije.

(R.P.B., 20.10.2017)