festival

Novi studentski festival Mladi glumci gradu Rijeci od 25. do 31. listopada


vrijeme: 25.10.2017. - 31.10.2017.
mjesto: Rijeka

Rijeka će od 25. do 31. listopada biti domaćin novog studentskog festivala Mladi glumci gradu Rijeci (MGGR), u organizaciji studenata preddiplomskog i diplomskog studija Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kojemu je cilj senzibilizirati javnost na djelatnost toga studija te pridonijeti širenju kulturne ponude grada Rijeke.

Kako se ističe u najavi, festival se održava uz potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra (SKC) a cilj mu je upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, te osvještavanje nadležnih institucija po pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija Gluma i mediji.
 
Sve je dio šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u gradu Rijeci.
 
"Nakon mnogobrojnih nastupa u Rijeci, okolici i inozemstvu vidimo ovaj festival kao novi oblik druženja i komunikacije s našim gradom, predstavljajući radove mladih izvedbenih umjetnika koji i tijekom studija aktivno djeluju u svojoj struci. Predstavama, projekcijama kratkih filmova, izložbama mladih umjetnika s kojima surađujemo i koncertom iznenađenja, udahnut ćemo život staroj tvornici Exportdrvo", stoji u najavi.
 
"Uzimajući u obzir riječku titulu 'Europske prijestolnice kulture' za 2020. godinu, manifestacijom želimo doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u Rijeci", napominju organizatori.
 
Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva žele revitalizirati taj napušteni industrijski prostor i pozvati javnost da zajedno s njima "izmašta jedan mogući teatar".
 
Osim u Exportdrvu, festivalski će se programi odvijati u prostorima Filodrammatice, HKD-a na Sušaku, Dnevnog boravka i Antikvarijata Ex Libris.
 
"Kroz sve te lokacije grad će oživjeti razne predstave diplomskog i preddiplomskog studija glume, izložbe radova studenata primijenjenih umjetnosti, projekcije kratkih filmova studenata glume te koncert Damira Urbana", poručuje se u najavi.
 
Ulaz na sve programe je besplatan, a cjelovit program događanja dostupan je na Facebook stranici https://www.facebook.com/MGGRmismotu/. (Hina)

(R.P.B., 19.10.2017)