izložba

Tomislav Žanetić: 'Ratna fotografija, 1991. - 1992.'


vrijeme: 19.10.2017. 19 h
mjesto: Dom kulture Cavtat

Otvorenje izložbe Tomislava Žanetića 'Ratna fotografija, 1991. - 1992.', na kojoj je predstavljen izbor iz serije fotografija snimljenih tijekom 1991. i 1992. godine u Cavtatu, Konavlima i Župi Dubrovačkoj, otvara se 19. listopada, u 19 sati, u Domu kulture u Cavtatu.

Tomislav Žanetić rodio se u Kninu 1945. godine, a stalno mjesto boravka od 1955. godine mu je Cavtat. Gimnaziju i Višu turističku školu završava u Dubrovniku te radni životni ciklus  provodi u turističkom sektoru.

Amaterski se fotografijom počeo baviti iz obiteljskih razloga, prvotno bilježeći rođendanske proslave svoje djece. Domovinski rat dočekao je s malim 135 mm filmskim foto aparatom Rollei 35.

Vrijeme okupacije provodi u Cavtatu gdje, u iznimno teškim uvjetima, s neznatnim resursima i svega nekoliko teško nabavljenih filmskih traka, svojim fotografskim aparatom uspijeva ovjekovječiti ono neizrecivo.

Također, 'špijunskim' metodama, skriveni primjerice u teglama s marmeladom, filmovi pronalaze put iz okupiranog mjesta i potresne fotografije se objavljuju u Dubrovačkom vjesniku i Slobodnoj Dalmaciji.

Budući da ovdje nije riječ o tipičnoj ratnoj fotografiji gdje snimatelj, iako u strahu za svoj život, kameru slobodno koristi, Tomislav Žanetić snima u tajnosti, iz napuštenih kuća, skrivajući se iza ljudi, raslinja, riskirajući da bude otkriven. Briga za bilježenjem paradoksalne situacije, u kojoj preostali mještani nastavljaju 'normalno' živjeti pod upravom okupatorske vojske u opljačkanom i spaljenom okruženju, na najvišoj je razini hrabrosti.
 
Riječ je o iznimnim fotografijama zanimljivim na više razina, prvenstveno s dokumentarnog, ali i s umjetničkog, povijesnog i sociološkog aspekta.
 
Izložba se održava u okviru programa obilježavanja Dana općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja ovog dijela Hrvatske.

(R.P.B., 18.10.2017)