Preskočite na glavni sadržaj

Orguljski festival Anabasis u studenom

Muzička akademija u studenom priprema dva izdanja Orguljskog festivala Anabasis. Koncert 'Solo - Tutti - G. F. Handel' održat će se 19. studenog, a za 26. studenog priprema se koncert naslovljen 'Orguljski memento'. Koncerti se održavaju u dvorani Václav Huml od 19 sati, a ulaz je slobodan.
vrijeme: 19.11.2019.
mjesto: Zagreb, MA, KD Václav Huml

Projekt SOLO – TUTTI – G. F. HÄNDEL okuplja profesore Muzičke akademije u predstavljanju Händelovih djela kroz koncept solističkog muziciranja na orguljskom pozitivu te korištenja pozitiva u službi continua, a ovo izdanje projekta održat će se u sklopu Anabasis +.
Anabasis + novi je dodatak ciklusu u kojem na orguljama nastupaju profesori Muzičke akademije te gostujući profesori. Uz Ljerku Očić na orguljskom pozitivu na koncertu u utorak, 19. studenog nastupit će flautistice Marina Novak i Karolina Šantl-Zupan, oboist Branko Mihanović, violinisti Anđelko Krpan i Urban Jerman, violist Milan Čunko te kontrabasist Mario Ivelja.

Pomalo mračna strana hladnog mjeseca studenog ponukala nas je da se prisjetimo i glazbe koja je nastala u ratnim vremenima, glazbe koja je u isto vrijeme predstavljala i krik i odušak – glazbe koja je oslikavajući razaranja istovremeno pružala suptilni otpor umjetnosti nad barbarstvom. Orguljski memento, kako je naslovljen drugi koncert ovogodišnjeg izdanja Anabasisa, nije samo glazbeno sjećanje na izgubljene živote i dramatične emocije koje su vladale ratnim vremenima, već i odavanje počasti uništenim orguljama koje su u ratnim vremenima također zadobile smrtonosne rane i koje nisu preživjele ludilo barbarskog razaranja hrvatske kulturne baštine. Na koncertu u utorak, 26. studenog, nastupit će studenti Muzičke akademije.

Koncerti se održavaju u koncertnoj dvorani Václav Huml u 19 sati. Ulaz je slobodan.