predstava, djeca, mladi

'Snježna kraljica' premijerno u 'Trešnji'


vrijeme: 27.10.2017.
mjesto: Zagreb, Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1

Predstava 'Snježna kraljica' po istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena, premijerno će biti prikazana u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja u petak, 27. listopada. Modernu adaptaciju poznate bajke objavljene još davne 1845. godine, režirao je Paolo Tišljarić, a dramatizaciju potpisuje poznata hrvatska književnica Lada Kaštelan.
 
Glumački snažnu ansambl predstavu najavio je na konferenciji za novinare, u srijedu u Trešnji, redatelj Paolo Tišljarić.

„Bio mi je veliki izazov ponovno raditi s kazalištem Trešnja na ovakvoj poetskoj predstavi. Drago mi je da nam se u procesu priključila glumica Senka Bulić za koju kao da je napisana uloga Snježne kraljice“, kazao je Tišljarić.       

Istaknuo je kako je s Ladom dijelio viziju o adaptaciji ove bajke koja će biti vizualno atraktivna i dramaturški prilagođena novim generacijama.

„Iako smo dvije različite generacije, Paolo i ja smo u ovoj predstavi lako pronašli zajedničke točke“, kazala je Kaštelan.

Svevremenska priča o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju prati čudesno putovanje hrabre djevojčice Gerde koja je spremna učiniti sve kako bi pronašla svoga prijatelja Kaya. Kroz dvije dramaturške linije predstava prati priče mladih i starih Kaya i Gerde. 

U već poznatom stilu, Tišljarić i u ovoj predstavi pažljivo isprepliće elemente glume, plesa i glazbe s multimedijalnim rješenjima. S kazalištem Trešnja surađuje već po treći put pa je istaknuo kako je ovdje našao ansambl koji je s njim spreman na temeljiti i dugotrajan rad na materijalu predstave.
Radnja se zapliće kada Kay netragom nestane, a Gerda kreće na put kako bi ga spasila. Dok je Kay začaran na Sjevernom polu kod Snježne kraljice, Gerda uz pomoć ljudi i životinja pronalazi put do njega, dokazujući snagu pravog prijateljstva.

Ravnateljica Trešnje, Višnja Babić iskazala je zadovoljstvo što će djeca moći uživati u još jednoj bajci u Trešnji, koja će ih uvesti u svijet čarolije, neobičnih mjesta i bića.

Snježnu kraljicu igra Senka Bulić, Kaya i Gerdu igraju Tvrtko Jurić i Ivana Bakarić, dok mladog Kaya i Gerdu igraju Luka Bulović i Dubravka Lelas. U ostalim su ulogama Marijana Mikulić, Tena Jeić Gajski, Tamara Garbajs, Aleksandra Naumov, Jure Radnić, Karla Brbić, Ana Vučak, Matija Čigir, Silvio Mumelaš, Kruno Bakota i Paško Vukasović.

Scenografkinja je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, glazbu Willem Miličević,  scenski pokret Blaženka Kovač Carić, dok svjetlo oblikuje Vesna Kolarec.

Predstavu možete pogledati već na pretpremijernim izvedbama u Trešnji, u subotu, 21. listopada u 17 sati i nedjelju, 22. listopada u 11 sati.

(R.P.B., 18.10.2017)