izložba

Amela Frankl: I to će proći


vrijeme: 20.10.2017. 20,15 h
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

Izložba 'I to će proći', prva je samostalna izložba Amele Frankl u Institutu za suvremenu umjetnost, a bit će otvorena 20. listopada. Umjetnica na izložbi predstavlja izabranu cjelinu radova koji govore o njezinom interesu za zbivanja iz prošlosti koja se odnose na osobne, obiteljske i ožiljke cjelokupne društvene zajednice s kojima i danas živimo.

Na otvorenju izložbe, Amela Frankl će u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost uživo izvesti novi rad, temeljen na muzejskom artefaktu iz Spomen područja Jasenovac.
 
„Tri nedovršene priče. O posljedicama koje ostavljaju povijesna i društvena zbivanja, o pojedincu i zajednici, o neizgovorenim činjenicama, o naslijeđenom obiteljskom teretu koji obvezuje, o transmisiji. Teme su stare, osjetljive, često prešućene, potisnute.“ A. F.
 
"Tako dakle otvaram priču o tri priče Amele Frankl. Može se reći da su implicitno vezane za traumu holokausta, da se vrte oko pitanja sveza, riječima Giorgia Agambena, golog života i suverene moći. Umjetnica eksplicira da „ne proziva ni ne poziva na odgovornost“. I ja joj vjerujem. Ne zato jer slijepo prihvaćam njezinu tvrdnju nego jer me u to uvjerava način na koji je ispričala priče. Sada kada su pred nama, nekako je jasno da njihovoj izvedbi mora da je – ne može biti nego zbog muke prevladavanja osude i zaplitanja u optužbe – prethodilo vrijeme sumnji i kontrakcija misli, proces koji je zahtijevao dodirivanje šavova rana, beskrajna otvaranja identitetskih nabora i njihova cizeliranja… sve do smirivanja strasti, do mirnoće. Gotovo da bih je nazvala komemorativnom. " - iz teksta kustosice Ružice Šimunović

(R.P.B., 18.10.2017)