izložba

Zagreb: Izložba finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays


vrijeme: 19.10.2017. - 19.11.2017.
mjesto: Zagreb, MUO

Izložba finalista i pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays otvara se u četvrtak, 19. listopada u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. 
 
Na ovogodišnji je natječaj, do 31. siječnja, pristiglo više od 8600 fotografija. Radove je prijavilo oko 600 autora iz 27 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru Willieju Ostermanu koji je odabrao tri finalista u svakoj kategoriji.

Prema njegovim riječima: “Odabir fotografija za ovu izložbu pokazao se kao vrlo zahtjevan zadatak, jer su fotografi poslali na natječaj velik broj jakih vizualnih trenutaka. Biti izbornik je uvijek vrlo uzbudljivo, ali ujedno i strahovito stresno. Svoju metodu odabira bazirao sam na vizualnoj intrigantnosti kao i sofisticiranosti prikaza, koju fotografija implicira.“

Valja istaknuti kako se ove godine među finalistima pozicioniralo čak 4 autora iz Hrvatske, 4 iz Srbije, 3 iz BiH, 2 iz Italije, Makedonije i Slovenije, te po jedan autor iz Španjolske i Švedske te fotografski duo iz Velike Britanije.

Ove godine, glavni selektor Willie Osterman, Grand Prix festivala uručio je Domagoju Buriloviću, pobjedniku u kategoriji Umjetničkog koncepta.

Postav velike izložbe finalista  kao i referentni katalog potpisuju kustosice izložbe Iva Prosoli i Dunja Nekić. 

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja, njih ukupno dvadeset, bila je središnja točka događanja na festivalu održanom 5. i 6. svibnja u Rovinju.

Uz izložbu finalista, zasebno je postavljena i izložba dobitnika Grand Prix-a Rovinj Photodays-a 2016, pod nazivom „The Balkan Nights“, autora Matica Zormana.

Ova serija fotografija pripovijeda priču sastavljenu od fragmenata života zajedničkih milijunima ljudi. Službene statistike EU iznose brojeve, nazive graničnih prijelaza, nacionalnosti, vjeroispovijesti, no ne pokazuju pojedince. I to je upravo ono što Zorman radi. Verziran u izvještavanju s ratnih područja – od pojasa Gaze, protesta Arapskog proljeća, stanja na libijsko – sirijskoj granici ili prateći mnoštva duž Balkanske izbjegličke rute – on nam pokazuje ono što statistike ne mogu iskazati.

Opširnije: https://www.muo.hr/blog/2017/10/17/rovinj-photodays-2017-19-10-19-h/


(D.H.F., 17.10.2017)