seminar

Seminar 'Urbana revitalizacija: nužnost ili prilika'


vrijeme: 18.10.2017.
mjesto: Zagreb

Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i Sveučilište u Zagrebu najavljuju seminar pod nazivom 'Urbana revitalizacija: nužnost ili prilika' koji će se održati 18. listopada, od 9,30 do 17,30 sati u prostoru Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb).

Građani danas puno očekuju od gradova, što gradove čini ujedno atraktivnima i prenapučenima te suočenima s velikim izazovima uređenja i infrastrukture. Svi smo dužni promišljati ulogu gradova: Koju ulogu želimo da igra grad sutrašnjice? Koju odgovornost moraju imati javne službe? Kako zajedno raditi na trajnijem urbanom razvoju?
 
Cilj je ovog seminara donositeljima javnih odluka ukazati na važnost izrade strategija koje uključuju urbanu revitalizaciju. Ovoj problematici pristupit će se sa stajališta kreativnih i kulturnih industrija te će se naglasiti ključna uloga koju ovi akteri mogu igrati u procesu urbane regeneracije po pitanju inovacije, konkurentnosti, atraktivnosti, ali i društvene kohezije.
 
Francuski stručnjak g. Jean-Philippe Lefèvre, zamjenik gradonačelnika Dôlea zadužen za kulturne politike, podijelit će francusko iskustvo po pitanju razvoja multisektorskih strategija urbane regeneracije. Također, on će tijekom stručne radionice u poslijepodnevnim satima predstaviti studije oglednih primjera u Francuskoj ili inozemstvu (poput « svečanosti svjetala » u Lyonu, ključne uloge medija, baštine, građanskog angažmana).
 
Europski parlament i Vijeće Europske unije priznali su veliku važnost kulture u gospodarskom rastu i dinamici gradova te proglasili 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine. Danas je više nego ikad korisno propitivati načine eksploatacije potencijala kulturnih i kreativnih industrija u promociji prosperiteta gradova.
 
Opširnije…

(R.P.B., 16.10.2017)