predstava

Žarko Potočnjak obilježava 50 godina rada u kazalištu


vrijeme: 30.10.2017. - 07.11.2017.
mjesto: Zagreb; GDK Gavella i Kazalište KNAP

Glumac Žarko Potočnjak obilježava 50 godina rada u kazalištu monodramom 'Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka'. Ljubitelji dasaka koje život znače moći će predstavu pogledati 31. listopada i 7. studenog u GDK 'Gavella'. Nakon toga predstava ide u redovni program kazališta Knap.

Vrijeme vani je sve hladnije, a atmosfera na kazališnim daskama sve užarenija! Dramsko kazalište Gavella pripremilo je zanimljivu kazališnu jesen, a među novim naslovima ističe se Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka, gostovanje umjetničke organizacije Mitropa. Ovu monodramu Eberharda Streula u izvornoj verziji proslavila je austrijski velikan pučkog kazališta Otto Schenk. U adaptiranoj hrvatskoj verziji glavni lik predstave utjelovit će još jedna glumačka legenda - prvak Drame zagrebačkog HNK u mirovini Žarko Potočnjak, koji će ovom prilikom proslaviti jubilarnih pola stoljeća rada.
 
Kako u najkraćim crtama opisati radnju predstave? Glavni junak, Josip Bizjak, neostvareni je umjetnik i fanatik kazališta u kojem radi kao rekviziter. Kada publika unatoč otkazanoj predstavi ne napušta dvoranu, u jednom trenutku on ostaje sam na sceni i započinje istovremeno duhovitu i melankoličnu kazališnu igru kojom otkriva pogled iza kulisa kazališta. Mašta i čežnja, ambicije i stvarnost te jedan sasvim drugačiji pogled na umjetnost kroz profanu, a opet suptilnu egzistenciju jednog kazališnog gubitnika odlike su predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
 
Jednako je zanimljiva i lista suradnika. Redatelj predstave je gost iz Austrije, umjetnički ravnatelj Theaterherbst Grenzenlos Marius Schiener, hrvatskoj publici poznat po predstavi Indija u kojoj su igrali popularni glumci Damir Šaban i Nenad Cvetko. Tekst Eberharda Streula preradili su Žarko Potočnjak i Marius Schiener, uz pomoć dramaturga i redatelja Pave Marinkovića.
 
Predstava je nastala uz veliku potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te je sastavni dio projekta 2017. – Godina kulture Austrija-Hrvatska.
 
Ulaznice za premijeru koja će se održati 30. listopada nisu u prodaji.

(R.P.B., 16.10.2017)